fbpx

Logga in i god tid och testa er browser inför förbundsstämman 2020!

Svenska Aikidoförbundet hälsar alla välkomna till årsstämman som äger rum den 7 juni. Erfarenheterna från de nyligen genomförda digitala stämmorna från andra underförbund visar att det kan vara mycket svårt att sätta igång i tid, då många loggar in sent och dessutom behöver teknisk vägledning.

Då vi är fler deltagare än på någon annan förbundsstämma vill vi vädja till samtliga att dels testa sin webbläsare i förväg, och allra viktigast, att logga in i riktigt god tid till mötet.

Läs därför igenom nedanstående noggrant och gör allt DU kan för att mötet skall gå så smidigt som möjligt, och såväl hinna starta som avslutas i tid:

Mötet

Mötet startar kl.10.00 – inloggning kan ske från 8.00! 
Inloggning kan ske från kl 08.00 på https://meeting.easymeet.se/rf, logga in i god tid.
Vi ser gärna att ni testar ljud och bild tillsammans med oss mellan kl 08.30 och 09.00.

Inloggning

Inloggningsuppgifter har skickats till dig i ett automatiserat utskick från Easymeet. Följ instruktionerna i mejlet för att skapa ett konto, se bifogade manualer för extra hjälp. Om du inte fått några inloggningsuppgifter kontrollera din skräpkorg.

Testa din utrustning!

• Datorn måste ha webbkamera och mikrofon.
• Testa din utrustning i god tid genom att gå in på www.easymeet.se/support samt läsa tipsen.
• Mötet sker bäst med webbläsaren Chrome och en nyligen omstartad dator.

Övriga tips 

• http://www.easymeet.se/tips/

Support: 018-54 24 23
Kontakta Easymeet support på 018-54 24 23 vid problem med din inloggning eller tekniska utrustning innan och under mötet.

Vi ser fram emot ert deltagande på söndag!

Förbundsstyrelsen

Förbundsshomen som rollup finns nu att köpa

Nu finns Svenska Aikidoförbundets shomen i rollupformat att beställa!

Klubbar har efterfrågat möjligheten att köpa ett eget exemplar av den nya förbundsshomen som togs fram 2018, med skrift av Hisayo Oki.

Nu vill vi meddela att den finns i lager redo att beställa.

Rollupen är 60×200 cm stor. Priset är 620 kr (självkostnadspris), exkl. frakt som blir avhängig vart den skall skickas.

Beställning görs från evenemangsansvarig, Helga Une, på evenemang@svenskaikido.se.

Aikidoträning i Coronatider – ny Facebook-grupp för att dela erfarenheter

Det verkar som hoppet om att komma in i våra dojos och bedriva normal träning är borta för denna termin. Flera klubbar har startat utomhusträning, huvudsakligen baserat på vapenövningar och många har även lagt till nya anpassade övningar, vilket är jättespännande att se och höra om.

För att främja detta utbyte har Svenska Aikidoförbundet startat denna grupp, öppen för alla medlemmar i klubb ansluten till Svenska Aikidoförbundet.

Syftet är att inspirera varandra, både tränande och tränare, med övningar att plocka av när man själv skall genomföra ett träningspass, antingen ensam eller i grupp. Lägg upp klipp, bilder och/eller text där ni visar era övningar och beskriver syfte, genomförande och gärna relationen till Aikido.

Svenska Aikidoförbundet kommer inte att granska innehållet för att se om det följer rådande rekommendationer. Vidare är det upp till de som lägger upp filmer eller bilder att säkerställa att medgivande finns från de som är inkluderade i materialet, när så krävs.

Tänk på att det ni postar bör var givande för andra. Det går bra att länka till andras videos eller sidor men beskriv i så fall på vilket sätt ni använder övningarna som visas, eller kanske ännu hellre gör ett klipp på er själva där ni genomför dem. Om ni använder redskap är det bra att beskriva vilka dessa är och hur man kan köpa eller tillverka dem.

Som ni säkert förstår är inte enkom en uppvisning nödvändigtvis inspirerande för andra. Utgå från er själva, vad skulle ni vilja se och vad kan ni inte hitta på andra sidor?

Håll god ton i era kommentarer. Då sidan riktar sig till alla som tränar Aikido i Sverige och vi utför tekniker på olika sätt, är detta inte forumet för att diskutera detta.

Gruppen hittar ni på: https://www.facebook.com/groups/578724899740639/

Klubbinbjudan till dialogmöte med Svenska Aikidoförbundet

Kära Aikidovänner!
Hoppas detta finner er väl.

Förbundsstyrelsen vill bjuda in till ett dialogmöte med anledning av den rådande situationen.

NÄR: Torsdag 14/5 kl. 20.00-21.30.
Dialogmötet sker via zoom, möteskallelse skickas separat.

VEM: Utse en, högst två, representanter från er medlemsklubb

ANMÄLAN: https://forms.gle/s4LQLnkrCC2QKvSFA

Vi provar detta format för att styrelsen skall försöka skapa sig en bättre bild av hur läget är hos våra klubbar, ge er som vill möjlighet att dela erfarenheter kring er klubbs verksamhet idag, hur den uppkomna situationen påverkar er klubb samt fånga upp synpunkter på vad förbundsstyrelsen skulle kunna göra nu och under resten av året.

Vi vet att detta är med kort varsel och förstår att vissa inte kommer kunna delta trots intresse. Kontakta då gärna styrelsen på info@svenskaikido.se för att hjälpa oss hitta en bättre tid för ett kommande tillfälle.

Bästa hälsningar,
Magnus Burman
Ordförande, Svenska Aikidoförbundet
ordforande@svenskaikido.se

Kallelse till förbundsstämma 2020

Svenska Aikidoförbundets förbundsstämma 2020 kommer att genomföras digitalt den 7 juni. Kallelse och förfarande för ombud med fullmakter, samt övriga dokument, finns nu publicerade.

P.g.a. coronaviruset behövde Svenska Aikidoförbundet ställa in förbundsstämman 2020 som skulle ha ägt rum i mars.

I samarbete med SB&K kommer nu istället stämman att hållas digitalt via Easymeet Online, den 7 juni kl 10-12.30.

Kallelse och samtliga dokument inför Svenska Aikidoförbundets förbundsstämma 2020 finns här >

Kallelse till SB&K:s förbundsstämma samt alla underförbund finns här >

Viktiga hålltider!

Ombud – senast 18 maj!
Eftersom omständigheterna är annorlunda är också förfarandet för ombud med fullmakter det. Registrering och granskning av fullmakter görs på följande länk: https://response.questback.com/isa/qbv.dll/ShowQuest?QuestID=5464359&sid=UQuW5jEgWo

Finns er förening inte med i listan?
Den preliminära röstlängd som använts för att registrera ombud och fullmakter till Svenska Aikidoförbundets förbundsstämma 2020, är baserad på vilka som betalat in sin avgift till den 31 januari 2020. För klubbar som inte gjort detta i tid, eller vars registrering av betalning har hamnat efter detta datum, finns ingen möjlighet att registrera sig via länken för ombud som hittills har skickats ut.

Istället registrerar man sig från den 19 maj som publik (se länk nedan), och kan sedan få uppdaterad status med rösträtt om förbundsstämman så beslutar.

Publikplats – 19–24 maj!
Registrering är öppen från den 19 maj till och med den 24 maj. I publiken har deltagaren yttranderätt utan rösträtt. Länk till publikplats (öppnar 19 maj): https://response.questback.com/idrott/h4oywygc82

I väntan på mötet kan man bland annat också passa på att testa sin webbläsare för kompatibilitet på Easymeets supportsida >

Vi ser fram emot ert deltagande!

Förbundsstyrelsen

 

Förbundsstämma 2020 blir av den 7 juni

På dagens styrelsemöte, den 19 april, har förbundsstyrelsen satt datum för den tidigare uppskjutna förbundsstämman 2020, som nu kommer att äga rum söndag den 7 juni. Den kommer att hållas digitalt med hjälp av SB&K, som i sin tur har årsstämma en knapp vecka senare, lördag den 13 juni.

Kallelse kommer vecka 17, och mer information om tillvägagångssätt följer inom kort.

Aikidoroboten som räddar träningen

Aikidokas över hela landet har haft stora problem att upprätthålla träningen i aikido nu när epidemin sätter hinder för detta. Alla försök att genomföra den enklaste teknik med partner, såsom ikkyo och nikyo, möter stora problem om man ska hålla ett avstånd på två meter.

Svenska aikidoförbundets förbundsstyrelse har dock på rekordtid och i samverkan med KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) tagit fram en aikidorobot.

– Vi är otroligt nöjda med denna lösning, säger förbundets sekreterare Helga Une. Detta innebär att man utan risk har en partner som inte smittar och som man inte kan smitta. Givetvis kräver det att man skaffar en helt egen aikidorobot. Den kostar visserligen en årslön, men det är smällar som man får ta, fortsätter hon.

– Officiellt har jag inte haft med projektet att göra. Någon kan ju ifrågasätta vad jag har sysslat med på min arbetstid, uttalar sig förbundets ordförande Magnus Burman helt diskret till webbredaktören.

Graderingskommitténs sammankallande Urban Aldenklint meddelar från sin karantän att han är mycket nöjd med den robot som han inhandlat.
– Det blev dock tvunget att inköpa budomattor och göra om halva vardagsrummet till träningsyta. Sedan kan man ha synpunkter på att roboten är pinsamt mager. Men man får helt enkelt anpassa tekniken efter denna nya förutsättning, fortsätter han.

Den första version som nu har släppts är programmerad att klara sjätte och femte kyu. Det kommer dock nya uppdateringar i rask takt som man kan ladda ner från nätet.

För programmeringen används en teknik som kallas ”motion capture”. En kamera registrerar en utövare som har optiska punkter på sin dräkt. Resten sköter datorerna. För att det ska bli bra så krävs att programmerarna har tillgång till en utövare som kan sin sak.

Det hetaste namnet för att åta det uppdraget är givetvis den snart 68-årige Steven Seagal, som har lång erfarenhet att röra sig framför en kamera. Några repliker behövs inte så där kan det inte gå snett. Ett utmärkt val alltså. Det finns dock inget besked om hur det blir med den saken men sedan förbundsstyrelsen idag på morgonen beslutat uppmana alla aikidokas att gå in på IMDb och ge högt betyg för Steven Seagals senaste långfilm – som ligger på rekordlåga 3,4 (av max 10) – så får man anta att saken är klar.

Med anledning av COVID-19, det nya coronaviruset

Svenska Aikidoförbundet följer noga utvecklingen och utgår ifrån myndigheternas rekommendationer. Se länkar längre ner.

Svenska Aikidoförbundet får en hel del frågor om att eventuellt komma med rekommendationer kring föreningarnas dagliga verksamhet. Vi ser att flera av våra medlemsklubbar tillfälligt har tagit paus i sin verksamhet. Norges och Danmarks aikidoförbund har anmodat sina respektive medlemsklubbar att stänga.

Svenska Aikidoförbundet kan dock inte bestämma om föreningar ska ha öppet eller stängt. Skall vi rekommendera att stänga måste vi även kunna rådge när verksamheten kan starta igen.

Det är viktigt att röra på sig och idrotta ur ett folkhälsoperspektiv. Lokala verksamheter inklusive idrottsverksamhet kan och bör fortsätta menar Folkhälsomyndigheten, särskilt där så sker i mindre grupper. Det är inte här de stora riskerna i den nationella smittspridningen anses ligga.

Folkhälsomyndighetens presskonferens 2020-03-11 >

Under lördagen har man även gått ut med information till arrangörer av evenemang. Här är länken till denna >

Aikidons verksamhet skiljer sig dock mot många andra idrotter då vi normalt tränar nära inpå varandra och med tät kroppskontakt. Därför är risken högre att vi smittar varandra även då vi inte uppvisar symptom än om vi tex deltog i en fotbollsträning eller badmintonmatch.

Svenska Aikidoförbundet kan därför i nuläget inte ge andra rekommendationer än att följa myndigheternas aktuella riktlinjer och beslut, samt för alla föreningar att aktivt prata om dessa frågor för att handla i linje med den egna föreningens väl.

Så kan du minska smittspridningen

Mer information kring COVID-19 hittar du här:

  • Tvätta händerna ofta, minst 20 sekunder med tvål och vatten
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma när du är sjuk
  • Använd handsprit

Till Folkhälsomyndighetens allmänna råd >

Till Folkhälsomyndighetens sidor om coronaviruset >

Regeringens samlade information om coronaviruset >

Krisinformation från svenska myndigheter >

 

 

Årsstämma, Sverigelägret samt workshop för jämställdhet ställs in

I linje med Svenska Budo & Kampsportsförbundets beslut och rekommendationer har Svenska Aikidoförbundets styrelse på ett extrainsatt möte, idag den 13 mars, beslutat att ställa in årsstämman 2020 som skulle ha ägt rum lördagen den 21 mars.

Information om när årsstämman istället kan äga rum, kommer när så är möjligt.

Den workshop i jämställdhet som skulle ägt rum i anslutning till årsstämman, fredag den 20 mars, kommer av samma skäl också att ställas in.

Slutligen har styrelsen i samarbete med arrangerande klubben Ikigai Aikidoklubb valt att ställa in även Sverigelägret 2020. Styrelsen har beslutat att även ställa frågan till Ikigai Aikidoklubb om att istället arrangera Sverigelägret Kristi himmelsfärdshelgen 2021.

Frågor om ovanstående ställs till vidare till info@svenskaikido.se.

Erbjudande om att delta i projektet SkillAi+

SkillAi+ är ett Erasmusprojekt som använder aikido som ett verktyg i att motverka mobbing. Projektet startade 2019, och är nu på sitt andra år.

Läs om projektet på hemsidan >

I första omgången av projektet så ingick Slovenian Aikikai Federation, Dutch Aikikai Federation samt Aikido Mushinkai från Ungern. Nu utökar man antalet aktörer i projektet, till att inkludera Aikikai of Greece, Spain Aikikai, Romanian Aikikai Foundation samt Svenska Aikidoförbundet.

Projektet kommer vara i 36 månader med trolig start sent 2020. Fokuset för projektet kommer att vara “train-the-trainer”, instruktörsutbildning, för att bygga upp en gemensam erfarenhetsbank av hur man kan arbeta med aikido som verktyg för att motverka mobbing i skolor.

Projektet täcker administrativa kostnader och resor kopplade till projektet.

Om er klubb är intresserad av att vara med i projektet så bör man redan ha etablerade kontakter med skolor som man kan använda sig utav i projektet. Vid intresse, hör av er till vår barn- och ungdomsansvarige Fredrik Schirén,  barn.ungdom@svenskaikido.se senast den 13 mars. Med andra ord, mycket snart!

Vi ser fram emot ert deltagande!

1