fbpx

Dialogmöte 5 – Vårterminen 2021

Den gångna veckan har vi fått mycket uppdateringar när det gäller förhållningsregler från FHM, samt efterföljande råd från RF och SB&K. Olika kommuner har valt olika strategier vad avser att öppna sina idrottsanläggningar för verksamhet. Samtidigt startar planering för föreningars årsmöten.

Vill vi höra hur ni planerar en återstart. Hur är situationen i klubben?

Hur ser planeringen ut i er klubb för årsmötet? Kommer ni köra fysiskt? Digitalt? Annat?

Välkommen att delta i ett dialogmöte för att diskutera dessa, och andra aktuella ämnen.

Tid: Tisdag 26 januari kl 20:00-21:30
Plats: Zoom-möte
Anmälan: https://forms.gle/FVqbtLRniNxq74vZ6

Kallelse till förbundsstämma 2021

Härmed kallar Svenska Aikidoförbundet i samarbete med SB&K till förbundsstämma 2021, som äger rum 7 mars kl 10-13 och precis som förra året genomförs digitalt via Easymeet Online.

Fullständig information återfinns på www.svenskaikido.se/forbundsstamma-2021/ som uppdateras kontinuerligt med material från Svenska Aikidoförbundet samt mer praktisk information från SB&K så snart den finns tillgänglig. Där återfinns också redan nu intressant läsning i form av verksamhetsberättelsen för 2020.

Önskar du bli en del av nästa års förbundsstyrelse, och vara med och påverka svensk aikidos framtid, skicka in din kandidatur till valberedning@svenskaikido.se. Mer information finns på www.svenskaikido.se/2020/12/05/information-fran-valberedningen-kandidera-till-forbundsstyrelsen-2021/.

Vi ser fram emot ert deltagande!
Förbundsstyrelsen

Högre grader vid Kagamibiraki på Aikikai Hombu Dojo

Svenska Aikidoförbundet önskar utsträcka sina hjärtligaste gratulationer till de aikidoka som har erhållit högre grader på dagens Kagamibiraki, ceremonin för det nya året på Aikikai Hombu Dojo.

Följande svenska aikidoka finns med på listan över högre grader:

5 dan

Henrik Jakobsson,
Iyasaka Aikidoklubb

Magnus Ohlsson,
Takemusu Aikido Dojo Malmö

Jakob Blomqvist,
Lunds Aikidoklubb

Den fullständiga listan återfinns här >

Hela Kagamibiraki-ceremonin finns att se på Aikikai Hombu Dojos YouTube-kanal >

Julbrev från ordföranden

Aikidovänner,

Mina tankar går först till er och oss som drabbats av den pågående pandemin, nära och kära som vi inte kunnat träffa på väldigt länge, som blivit allvarligt sjuka eller lämnat oss i förtid.

Ett mycket märkligt år går nu mot sitt slut. Istället för att se tillbaka på ett lyckat och inspirerande Sverigeläger, roliga klubbaktiviter, spännande möten på mattan har vi istället i mångt och mycket tvingats till krishantering på alla nivåer, klubbledare som kontinuerligt anpassat träningsformer och ställt om scheman, styrelser som ägnat tid att söka verksamhetsstöd i stället för att jobba med marknadsföring.

Förbundstyrelsen genomförde i somras en omfattande revision av årets verksamhetsplan och budget då det stod klart att mycket det vi planerat inte skulle kunna genomföras. Detta öppnade upp för ett projekt som vi velat genomföra länge, marknadsföringsvideo(s) anpassade för social medier. Jag är imponerad över den insats som alla gjorde i anslutning till detta projekt och resultatet är i mina ögon en pärla. Använd dessa i er marknadsföring när den rådande situationen lättar. Peppa medlemmar att komma tillbaka, locka ny tränande, visa hur härligt det är att träna tillsammans. Alla filmer och dessutom många fina nya bilder ligger på förbundets hemsida. https://www.svenskaikido.se/mediabibliotek-for-klubbar/

Under året har styrelsen anordnat fyra dialogmöten för våra klubbledare och nästa planeras till den 12/1. Notera datumet redan nu men separat kallelse kommer inom kort.

Förbundets nyhetsbrev – en uppmaning från oss i styrelsen är hjälpa oss nå intresserade och engagerad människor i era klubbar genom att sprida informationen om vår nyhetsbrev, finns anmälningsformulär längst ner på vår hemsida, https://www.svenskaikido.se.

På årets mörkaste dag har man rätt att hävda att det kommer bli ljusare! Jag hoppas innerligen att denna pandemi släpper sitt grepp om vårt samhälle och världen och att vi sakta kan återgå mot något som kan kallas normalt. Åtminstone att vi kan få börja träna taijutsu igen, att vi kan få börja planera för träningar, läger och graderingar. Jag älskar buki-waza men kroppen längtar att få göra kullerbyttor igen!

Som ledare för Ikigai Aikidoklubb med ansvar för att arrangera Sverigelägret hoppas jag innerligt att vi kan få sådana besked från myndigheterna att vi vågar hoppas och att vi kan återuppta vårens tidigare planering som abrupt fick pausas.

Årsmötet 2021 kommer med säkerhet ske digitalt på samma sätt som i våras. ett preliminärt datum är satt till den 7/3, preliminärt då vi måste säkerställa att RF ekonomi kan få fram ett bokslut så att detta kan granskas och publiceras i enlighet med våra stadgar.

Många klubbar är behov av ekonomiskt stöd, trots det har SB&K noterat att det är relativt få kampsportsföreningar som söker det kompensationsstöd som erbjuds. Därför stöttar nu SB&K er att söka kompensationsstödet via Riksidrottsförbundet för perioden okt-dec 2020. SB&K bjuder in till tre digitala föreningsträffar, för att tillsammans med Riksidrottsförbundet på plats gå igenom vad och hur man kan ansöka om kompensationsstöd. Missa inte detta! alla klubbar skall fått mail om detta. Om inte, kontakta mig omgående.

Innan sista raden vill jag tacka alla er som engagerat er i vår verksamhet, ni som slitit i era klubbar, som närvarat på våra möten, valberedningen som hängt med oss på styrelsemötena och inte minst det härliga gäng som jag fått äran att jobba med i styrelsen. Ingen nämnd ingen glömd. Ett stort och varmt tack!

Med vänlig hälsning och en önskan om att ni alla får en fin jul och avslut på detta märkliga år,

Magnus

Nya klubbar mitt i pandemin – Hammarby Aikidoklubb

2020 kommer att gå till historien som ett av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat två nya föreningar att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att ställa några frågor för att kunna förmedla tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Härnäst på tur är Hammarby Aikidoklubb med ordförande Lars Kockum, 2 dan.

Berätta kortfattat om er själva, er bakgrund och inspirationer.
– Vi följer Iwama traditionen så Morihiro Saito Sensei är vår främsta insperationskälla.

Berätta om hur det kom sig att ni bildat en ny klubb.
– Vi vill sprida aikido i allmänhet och utvecklas som instruktrörer inom aikido. Vi intruktörer som driver klubben tränar annars i Stockholms Aikidoklubb på södermalm som hemma dojo. Vi vill starta klubb som ligger nämre där vi bor, söder utanför City kärnan. Tanken är lite också fånga upp målgruppen unga tjejer och pojkar, ute i förorten 15 år och uppåt som tröttnat på lagsport som inte hört talas om aikido. Den målgruppen känner vi inte söker till aikido, därför gör vi en satsning och söker upp dom genom att starta klubb i förorten.

Har ni fler instruktörer, kanske rentav redan en liten skara elever, med er från start? Eller startar ni helt från ett vitt blad?
– Vi är flera som driver föreningen tillsammans i avseende att det finns flera instruktörer som backar upp verksamheten.
Lars Kockum 2 dan, Wai-Hong Pang 3 dan, Mats Alexandersson 6 dan och Thomas Falkenklint 2 kyu.

Hur ser ni på att starta upp mitt i en pandemi? Vilka utmaningar, eller kanske också fördelar, upplever ni?
– Det är en utmainng att starta en förening i vanliga fall men extra mycket så nu under rådande läge. Vi förväntar oss inte en anstormning av massa nya elever utan ser detta som ett långsiktigt projekt.

Vad skulle ni vilja säga för att motivera andra att också gå i samma fotspår och starta en egen klubb?
– Om man är beredd att starta en klubb måste man tänka långsiktigt och inte förvänta sig annat än att hålla massor av pass med få elever, i varje fall initialt de första månanderna, kanske tom längre än så. Uppsidan är att man kan utvecklas själv och att man kan få fler som inser att aikido är en stimulerande och varierande aktivitet.

Nya filmer lanserade

Nu har förbundets filmarbete under hösten äntligen blivit klart och haft premiär!

En längre film på 1m30s ackompanjeras av fyra olika kortversioner på 15s vardera.

Filmerna finns dessutom i tre olika bildformat; standard, stående och kvadratiskt, så att de ska kunna användas av förbund och klubbar i en rad olika sammanhang, annonstyper och skärmformat.

Filmerna återfinns i vårt nu utökade mediabibliotek för klubbar, men också på våra sociala kanaler, såsom Facebook och YouTube, där de framöver också kommer att användas för våra kommande annonskampanjer.

Nedan ses samtliga filmer i sitt standardformat.

Träna aikido!

Träna aikido! – Kort version

AI – Möte utan konflikt

KI – Kraft utan styrka

DO – Träning utan tävling

Information från valberedningen – Kandidera till förbundsstyrelsen 2021

Hej Aikidosverige!

Valberedningen har nu satt igång arbetet med att hitta kandidater till Svenska Aikidoförbundets styrelse 2021. Förbundsstämman kommer troligtvis att hållas i mars 2021. 

Som ledamot i styrelsen är du med i att utveckla aikido i Sverige genom att arbeta inom något av de olika områdena utbildning, jämställdhet och inkludering, externa evenemang, PR, marknadsföring, kommunikation och annat.

Genom att engagera dig kommer du uppleva glädje och nöjdhet i att arbeta tillsammans med andra för något du tycker väldigt mycket om. Du kommer få många nya kontakter och erfarenheter samt ny gemenskap på nationell nivå och lära känna många nya träningskompisar!

Vi söker kandidater som vill och har tid att engagera sig i frågor som rör hela Aikidosverige.

Extra plus är om man tycker om att jobba med kommunikation, information och sociala medier.

Svenska Aikidoförbundet strävar mot jämn könsfördelning i alla våra valda organ, vilket inkluderar våra revisorer. Valberedningen söker därför förslag på kvinna som är självgående, kvalitetsmedveten och med analytisk förmåga som är intresserad av att ta sig an en av de två revisorposterna.

Valberedningens förslag presenteras senast 2 veckor innan förbundsstämman på Svenska Aikidoförbundets hemsida. Självklart kan medlemmar nominera personer som vill ställa upp för val på förbundsstämman.

Anmäl ditt intresse eller nominera en kandidat genom att maila till valberedning@svenskaikido.se eller ring Anna Spangfort 0761 802710 eller Emil Frank 0730624047.

Vill du veta mer om vad uppdraget i styrelsen innebär? Kontakta förbundsstyrelsens ordförande Magnus Burman: ordforande@svenskaikido.se  

Vänligen,
Valberedningen genom Anna Spangfort

Nominera till SB&K:s nya arbetsgrupper

Svenska Budo & Kampsportsförbundet avser att initiera två nya arbetsgrupper och har vänt sig till alla underförbund i syfte att hitta intresserade deltagare bland våra medlemmar.

Den första gruppen skall arbeta med handlingsplaner för bättre inkludering av transpersoner i våra idrotter.

Grupp nummer två kommer att arbeta med genomgång av förbundets och underförbundens stadgar för att de bättre skall fungera tillsammans samt för att uppdaga fel som kan finnas.

Känner du dig manad, eller vet någon som skulle passa perfekt för någon av dessa uppgifter, kontakta Svenska Aikidoförbundets styrelse på info@svenskaikido.se med er nominering.

För att vi skall hinna sammanställa nomineringarna önskar vi ha dem inne senast en vecka innan årets sista styrelsemöte (20/12), vilket betyder att tredje advent, 13/12, är deadline för att inkomma med förslag.

Vi ser fram emot ert engagemang,
Svenska Aikidoförbundets styrelse

Undersökning om barn- och ungdomsträning i coronatider

Hej,
Här kommer ett formulär till alla klubbar som bedriver barn- och ungdomsträning. Förbundet är intresserade av hur träningen hos er har sett ut under 2020, vilka utmaningar ni mött på grund av att det varit coronatider och vilka erfarenheter ni har fått.

Länk till enkät >

Svaren från enkäten kommer att ligga till grund för en artikel om hur träningen i klubbarna har sett ut  för barn och ungdomar under coronatiden. Denna artikel kommer att publiceras på svenskaikido.se.

Vi ser fram emot ert deltagande!

Tack på förhand,
Fredrik Schirén
Barn- och ungdomsansvarig i Svenska Aikidoförbundet

1