fbpx
Aikido. Den fredliga kampsporten

Aikido en träningsform inom budo- och kampsport. Aikido är också en konstform. Kampsport, självförsvar och skönhet i en magisk kombination. Aikido grundades av mästaren Morihei Ueshiba som levt sitt liv i dåtidens många japanska kampkonster. Under 1900-talet mitt gav han sin nya diciplin namnet aikido. Ai för att förena eller samspel, Ki för viljan, kraften och energin i universum och Do för förmågan, vägen eller livets val.

Inte bara idrott

Många utövare av aikido har ett starkt intresse för etik, livsfilosofi och japansk kultur. Med sin ickevåldsprincip har aikidon utvecklats internationellt – i samma anda som FNs deklaration för de mänskliga rättigheterna. Den fredliga kampkonsten har den kallats.

Tillsammans

Stor som liten, ny som erfaren –i aikido tränar alla tillsammans. I samspel på lika villkor efter egen förmåga.

Tillsammans. Stor som liten, ung som gammal, ny som erfaren, tränar alla som regel tillsammans. I ömsesidigt samspel, på lika villkor efter egen förmåga. Barn och ungdomar tränar i egen grupp eller i familjegrupp. Idrotten är tävlingsfri, det finns ingen vinnare, inga förlorare. Istället presterar man i uppvisningar inför publik eller gradering i syfte att bekräfta en individuell utveckling.

Aikido är känd för sina vackra rörelser. Träningen är ofta intensiv men ändå mjuk och efter egen förmåga, alla kan hitta sin plats. Aikidons främsta syfte är personlig utveckling och att lösa verkliga konflikter, inre såväl som yttre, genom lekfull träning. Vi tränar och upptäcker, utforskar och uttrycker – lekfullt i övningar och tekniker.

“Såg en uppvisning av aikido och tyckte att det verkade intressant, provade och fastnade direkt. Kärlek vid första rullningen kan man säga.”

Daniel Hellström, 1 Dan
Aikidoklubben Strängnäs

Lekfullt

Aikidons främsta syfte är att lösa verkliga konflikter – inre som yttre – genom lekfull och helhjärtad träning. Lekfullt på fullt allvar.

Lekfullt på fullt allvar. Aikido är mjuk träning inför det som är på riktigt. Vi tränar samspel, medvetenhet och timing, bland annat. Impulskontroll, koordination och presentation är också ständig närvarande. Kroppslig smidighet och styrka kommer på köpet. Vi tränar ofta i Kata – en traditionell japansk träningsform.

Aikidons Kata kan beskrivas som tredimensionell berättelse. Ett förutbestämt händelseförlopp, bilden av en kamp, som sker fysiskt men också mentalt. Det kan göras med träningsvapen i hand eller endast kroppen som redskap. Med en eller många motståndare. Då och då ingår lite akrobatik för den som vill. Träningen är mångsidig med ett stort omfång av människans grundrörelser, nödvändiga för att må bra livet ut.

Tävlingsfri idrott

Aikido är en tävlingsfri idrott. Träning med mening. Ingen vinnare, inga förlorare.Träning med mening. I aikido utvecklas vi individuellt och i samverkan.

Vi tävlar inte utan presterar istället i uppvisning inför publik eller gradering där syftet inte är att jämföra sig med andra. Aikido är dock mycket mer än så. Personlig utveckling och mental styrka är viktiga mål. Samspel med andra ger en meningsfull träning som bygger en särskild form av självförtroende. Och inte minst en växande skara nya kompisar. Aikido gör folk lyckliga!

Somliga tränar aikido någon gång i veckan, andra tränar i princip dagligen. Man kan träna aikido som självskydd. Självförsvar i en djupare betydelse. I aikido kan vi studera det mänskliga sinnet, hantering av konflikter, livsfilosofi och andra större frågor för människan, samhället och världen.

Kanske börjar man träna aikido för att själv komma i form kroppsligt, för sin hälsas skull, för att träffa likasinnade eller bara för att det är så roligt. Ofta blir träningen livslång.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prova Aikido?
Hitta din närmsta klubb