Registerutdrag (belastningsregistret) för barnledare

Från 2013-12-18 gäller att alla som ska arbeta med barn på begäran ska kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister. Detta gäller även för de som inte är anställda inom skola eller förskola – såsom ledare i idrottsföreningar. Det är klubbstyrelsen som kan besluta om att samtliga som erbjuds ett uppdrag som barnledare i klubben ska uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Så länge det inte handlar om att anställa ledare så är det alltså inte tvunget att göra så, men det är ett gott argument när man presenterar sin klubbverksamhet att man har den ordningen.

 På polisens webbplats finns anvisningarna och även blanketten som ifyllningsbar PDF som behövs för att begära registerutdrag. Utdraget skickas hem till folkbokföringsadressen och när det kommit så visar man upp det för de i klubbledningen som fått detta på sitt ansvar. När det är gjort så lämnas utdraget tillbaka. Klubben får endast ha en lista över vilka som uppvisat utdraget utan notering om vad som stått i utdraget.

 Begränsat utdrag som polisen utfärdar för detta ändamål upptar sexualbrott och grova våldsbrott. Att det finns en anteckning i belastningsregistret hindrar inte klubben att anta personen som ledare.