Intervjuer med framstående kvinnliga instruktörer

Intervju med intervjuaren Anna Stensland Spangfort

Anna Stensland Spangfort har gjort de flesta intervjuerna med de framstående utländska kvinnliga instruktörerna.

Förbundsstyrelsen tyckte att det kunde vara intressant att höra vilka intryck Anna fått av att göra dessa djuplodande intervjuer. Så här följer svaren på några frågor som vi ställde henne.

Innan vi kommer till frågorna så vill vi nämna att Anna har tränat Aikido sedan 1984 och innehar idag 4:e Dan aikikai. Hon har tränat i ett flertal klubbar – först för Stefan Stenudd i Brandbergens Aikidoklubb. Sedan följde Izanagi, Högdalen och därefter i Iyasaka fram till 2009, då hon började instruera i Gubbängens Aikidoklubb. Hon har även som så många andra tränat i Japan.

Anna har även ett förlutet i Svenska Aikidoförbundets förbundsstyrelse där hon i flera år var förbundssekreterare.

Frågorna till Anna Stensland Spangfort

Svenska Aikidoförbundet:
Du har för Svenska Aikidoförbundets räkning intervjuat ett antal högt graderade instruktörer. Kan du kort beskriva vad detta inneburit för dig?

Anna Stensland Spangfort:
Faktum är att det har betytt massor! Det har varit en ära att få lära känna dessa kvinnor som tränat så hängivet så länge och mitt nätverk har utökats enormt!

En reflektion är att det var väldigt lätt att komma nära dessa kvinnliga senseis, de har direkt öppnat sig och personligt beskrivit sina erfarenheter och åsikter. Undrar vad som skulle hända om jag ställde snarlika frågor till en manlig högt graderad sensei… En input från Linda Holiday sensei var att man skall våga ställa frågor eller be om saker och att det oftast fungerar om man har inställningen att förfrågan kommer få ett positivt mottagande.

Svenska Aikidoförbundet:
Vilket eller vilka intryck tar du med dig hem till din egen klubb?

Anna Stensland Spangfort:
Vikten av att använda tjejer/kvinnor som uke så att kvinnliga utövare kan identifiera sig . Jag insåg att jag nog själv oftast använder manliga ukes som är lyhörda och kan falla bra och snabbt för att jag vill att min teknik skall se ut att fungera så bra som möjligt…så om jag ändrar på det kan jag göra en liten skillnad!

Jag insåg också att vi i min klubb just nu saknar unga instruktörer som kan vara förebilder för nya utövare både manliga som kvinnliga. Så det gäller att stötta de yngre till att göra uppvisningar och till att bli instruktörer!

Svenska Aikidoförbundet:
Är det något avslutningsvis som du vill dela med dig som du kommit att tänka på eller lärt dig efter du genomfört intervjuerna.

Anna Stensland Spangfort:
Jag har funderat mycket på idén om att ha ett läger med och för tjejer/kvinnor. Bara för att det skulle vara kul att uppleva tillståndet av att vara i total majoritet. Utifrån vad Linda Holiday berättade tror jag ett det skulle kunna ge ytterligare en känsla och en erfarenhet som kan vara intressant att få uppleva! Så den idén skall jag nu sondera och se om det finns gehör för!