Ungdom och aikido

Ett stort antal unga tränande är en nödvändig faktor för att aikido ska utvecklas och spridas till fler. Unga tränande är klubbarnas ambassadörer – de för ut vetskap om vad aikido är och hur roligt det är att träna aikido till andra i sin egen ålder. Detta är viktigt då ungdomen utgör svensk aikidos framtid.

Ungdomsåret 2013

Med anledning av Ungdomsåret 2013 startade vi denna flik på webbplatsen som även framgent ska handla specifikt om ungdomsfrågor.

Den här sidan kommer löpande att fyllas på med material och vi är tacksamma för bidrag.

Nationellt ungdomsläger 2017

Lägret gick av stapeln 3 november 2017 i Växjö och varade till 5 november, platsen var Sedokan Aikido Dojo Växjös lokaler på Rådjursvägen 2, och intillliggande lokaler. En dansklubb — Jivers — har två danslokaler i samma hus som oss, och vi kunde använda deras lokaler till att ha träning och middag i.

Det var deltagare från 8 olika klubbar: Sedokan Aikido Dojo Växjö, Aikidoklubben Strängnäs, Aikido Dojo Gamlestaden, Järfälla Aikidoklubb, KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb, Västerås Ki-Aikido Klubb, Brandbergens Aikidoklubb samt Riai Aikido Dojo. Totalt 55 deltagare.

Antalet deltagare var lägre än beräknat, kanske på grund av att det var höstlov och kanske på grund av andra orsaker. Men vi som var där tränade på och hade fantastiskt skoj. Vi öppnade upp för möjligheten att ungdomar själva också kunde hålla i pass och Heyley från Brandbergen och Kareem höll varsitt pass. Detta var mycket uppskattat! Spännande att se hur ungdomarna uppskattar att träningen hålles av ungdomar. En speciell energi och stolthet som sprids!

Förutom träning så var det filmkvällar, brädspel, mat, umgänge och lek.

Bevarad information från 2017 års ungdomsläger
Det finns en inbjudan i PDF och en affisch/anmälan i PDF som går att skriva ut.
Schemat finns som PDF för utskrift.

Nationellt ungdomsläger 2015

Ungdomslägret 2015 hölls i Sundsvall 26-27 september. Det var Sundsvalls Budoklubbsom fick uppdraget och som förtjänstfullt arrangerade lägret för barn och ungdomar födda 1995-2007.

140 ungdomar och 41 ledare deltog under helgen på 21 stycken 50 minuters träningspass. Träning varvades med uppvisning, godisskattjakt, eldshow och avslutades på söndagen på äventyrsbadet, Himlabadet. Det var många trötta men glada ungdomar, ledare och arrangörer som alla fick med sig en specialdesignad handduk hem och inte minst många nya vänner och kontakter.

Bevarad information från 2015 års ungdomsläger
Det finns en affisch i PDF som går att skriva ut.
Programmet finns som PDF för utskrift.

Ett antal bilder från lägret kan ses på sidan MEDIA UNGDOMSLÄGER 2015. Bilderna är tagna av Joakim Andersson.

Nationellt ungdomsläger 2014

Ungdomslägret 2014 hölls 22-23 november i Torvalla sporthall i Haninge, söder om Stockholm. Det var träning i massor, middag med kvällsaktiviteter på lördagen, och en massa annat skoj för barn och ungdomar födda år 1994-2004.

Vuxna deltagande/medföljande ledare erbjöds utbildning för instruktörer i form av seminarier under helgen, utan extra kostnad. Utbildningen skedde i samarbete med SISU Idrottsutbildarna, Pia Moberg och Micael Öberg.

Årets koncept för ungdomslägret var att varje medverkande klubb tog med sig en eller flera instruktörer som fick chansen att synas lite extra genom att hålla pass under helgen. Det gavs även tillfälle för alla deltagande klubbar att medverka vid uppvisningen som var på söndagen. Varje klubb fick cirka 2 minuter att fylla med valfritt innehåll.

Bevarad information från 2014 års ungdomsläger
Lägerschemat fanns som PDF under länkarna schema lördag och schema söndag.
Det fanns också en affisch under länken affisch som PDF.
Det fanns en packlista för deltagarna under länken packlista som PDF.

”En gyllene tråd över kamparternas gränser”

Musiker, kampsportsutövare, coach och utbildad metodikhandledare. Flerfaldig SM-medaljör och domare i både judo och ju jutsu. Micael Öbergkan stolt titulera sig med samtliga av dessa benämningar. Men mest av allt är han en hängiven idrottare och instruktör som lever för sina elevers framgång, oavsett vilken idrott de utövar och vilken målsättning de har.

Som tonåring hade Micael ingen som påverkade honom positivt och som pressade honom till bättre resultat. Sedan dess har han kommit långt. Men allt han uppnått har han kämpat hårt för. Därför är det extra angeläget för honom att vara den där positiva kraften för andra.

– Om jag lyckas kan någon annan göra det också. För mig är det viktigt att försöka hjälpa den som kämpar, säger han till Svenska Aikidoförbundet.

Under ungdomslägret delade Micael Öberg med sig av sina erfarenheter och pratade bland annat om pedagogik inom idrotten, den gyllene tråden, och om hur ingen någonsin blir bra på något av misstag.

Text: Eva Hedman.  Foto: Suginoharyu

Nationellt ungdomsläger 2013

Ungdomslägret 2013 hölls lördag/söndag 2-3 november i Tomtebergahallen i Huddinge söder om Stockholm.

Bevarad information från 2013 års ungdomsläger
Total information fanns under länken PDF infotext.
Det fanns också en affisch under länken PDF affisch.
Det fanns en packlista för deltagarna under länken PDF packlista..

Intervjuer efter ungdomslägret 2013 med Jonathan och Isabella

Jonathan och Isabella

Innan nationella ungdomslägret fick vi i en tidigare intervju träffa Jonatan Glass, 11 år, och Isabella Petronio Björhult, 9 år, som kommer från Järfälla Aikidoklubb. De berättade då lite om sina tankar om aikido och om sina förväntningar på lägret i Huddinge. Nu när lägret är över är vi nyfikna på att höra vad de upplevt.

Hur kändes det när ni kom till lägret?
Isabella:
 Det kändes pirrigt, men kul på samma gång.

Isabella är en tjej som inte backar för att ge sig in i händelsernas centrum och att ge full energi på mattan. Då kändes det bra att det också fanns möjlighet att göra ett besök hos Matts Jaakkola, vår omplåstrare, som nästan magiskt fick ömma fötter och händer att få ny energi. Isabella missade därför inte ett enda av de åtta träningspassen på lägret.

Hur har träningen varit?
Jonatan:
 Vi har provat på hur man tränar i andra klubbar. Deras uppvärmning skiljer sig till exempel från det jag gjort förut. På Iyasaka har dom en övning där två möts och en kryper under och den andra hoppar över, den var kul.

Jonatan hade i uppdrag att försöka träna med andra deltagare från så många klubbar som möjligt under lägret. Där lyckades han riktigt bra, och kunde kryssa för inte mindre än tio olika klubbar. Ett rekord att försöka slå på nästa läger!

Har ni haft det kul utanför mattan också?
Isabella:
 Jag har fått många nya kompisar. Vi har busat lite och de vuxna busade jättemycket när vi klädde ut oss för Halloween och gick i ett spår i skogen.
Jonatan, med ett leende: När vi sov i stugan så var det en del som snarkade och pratade i sömnen!

Skulle ni rekommendera andra barn och ungdomar att gå på aikidoläger?
Isabella:
 Ja, det är jättekul.
Jonatan: Ja, och om man tränar med folk från andra klubbar så lär man känna nya människor.

Minja och Naímo

♦  Vi passade också på att lyssna på ett par ytterligare röster från lägret. Sedokan Växjö representerades bland annat av Minja, 6 år, och Naímo, 9 år.

Hur har ni haft det?
 Vi har tränat väldigt mycket kul saker, ibland har det varit som det brukar men oftast har det varit annorlunda. Sidofall har vi inte gjort förut. Och lövfall hade vi inte sett! Han som gjorde det hördes nästan inte när han landade.

Berätta om någon teknik ni övat på
 Speciellt roligt var det att göra tekniken när man sitter ner och den andra håller i och så lägger man ner åt sidan, och sen kommer den andra upp igen.

Aha, den som kan kallas suwariwaza ryotedori kokyu ho?
 Fast det är enklare om man kallar den för ”studsbollen”. För man liksom studsar ner och upp i den.

Lina-Marija, Iona, Valentina och Alice

♦  På mattan kunde man också träffa ett glatt gäng från Eskilstuna Ki-aikidoklubb, bestående av Lina-Marija, 11 år, Iona, 10 år, Valentina, 16 år, ochAlice, 15 år.

Hur var det att träna på nationella ungdomslägret?
— Jätteskoj, stort, och kuligt. Många människor var det också. Vi har tränat med deltagare från Västerås, Göteborg, Gubbängen, Enköping och nånting på H… Högdalen!

Berätta om hur träningen har varit
 Vi gjorde bland annat en ikkyo där man inte rörde sig lika mycket. Då fokuserade man mer på själva tekniken. Och på nästa läger hoppas vi att vi får göra tekniken koshinage, för det ser så coolt ut!
Jimmy Svensson

Text och bild: Jimmy Svensson

Ungdomar intervjuas om ungdomslägret – inför lägret 2013

Två av deltagarna på det kommande nationella ungdomslägret i aikido i Huddinge heter Jonatan Glass, 11 år, och Isabella Petronio Björhult, 9 år. Vi lär nu känna dem och deras relation till aikido, för att sedan i ett kommande reportage få följa med dem på lägret.

Isabella Petronio Björhult - Foto: Magnus Hartman

Isabella har tränat aikido sedan hon var sju år gammal, men har haft ögonen på aikido längre än så. Hon satt på åskådarplats under många träningspass och tittade på storasyster som tränade, i otålig väntan på att själv bli gammal nog att få börja. Idag är Isabella en erfaren aikidoka, som gärna hjälper nytillkomna barn att lära sig – och vuxna också för den delen. Den entusiasmen tar hon med sig till det kommande nationella ungdomslägret i aikido som anordnas i Huddinge 2-3 november.

Jonathan Glass

Jonatan är med sina elva år, eller tolv år i november som Jonatan förtydligar, alltså något äldre än de yngsta förmågorna i barn- och ungdomsgrupperna. Eftersom han dessutom tränat i tre års tid har han till och med börjat träna en del med vuxna aikidokas för att få nya utmaningar. Säkerligen blir det därför en rejäl morot för Jonatan att nu få träffa fler ungdomar, från andra delar av landet, som också har aikido som sitt stora intresse.

Om du skulle berätta för dina kompisar vad man gör i aikido, vad säger du då?
Jonatan: Jag brukar förklara att det är en kampkonst eller självförsvar.
Isabella: Jag brukar berätta att man lär sig självförsvar och att den viktigaste regeln är att man har kul. Då säger dom ibland att dom vill prova aikido. Och man blir vig av aikido också. Jag kunde inte ens sitta skräddare innan jag tränade aikido, men nu kan jag det.

Kan du beskriva din favoritteknik som vi gör i aikido?
Isabella: Det är den när man tar på nacken, snurrar runt och lägger ner den andra. Jag har tre favoritlekar som vi gör: krokodilkull, shikkokull och schackkull. Jag leker jättemycket kull i skolan också.

Om ni får i uppdrag att träna med minst en aikidoka från varje deltagande klubb på lägret. Antar ni utmaningen?
Jonatan, som är av försiktig natur, frågar hur många klubbar som kan tänkas komma. Kanske tio stycken, får han veta, och han accepterar då gladeligen uppdraget. Säkerligen kommer han att bli ännu gladare när han märker att det i själva verket kan vara nästan dubbelt så många klubbar som kommer med barn och ungdomar till lägret!

Nu är det inte länge kvar tills Jonatan, Isabella och omkring ett hundra andra barn och ungdomar får träffas och träna aikido tillsammans på lägret i Huddinge. Under tiden hinner Jonatan skriva ihop en smart checklista för att hålla reda på vilka han lyckats träna med, medan Isabellas föräldrar får stå ut med den dagliga frågan ”Hur länge är det kvar till vi ska på lägret?”.

Rapport från Aikido under We Are Sthlm

Även 2017 representerade ett flertal stockholmsklubbar Svenska Aikidoförbundet under ungdomsfestivalen We Are Sthlm.
Förbundsstyrelsen har nu fått ännu en trevlig och illustrerad rapport:
Rapport We Are Sthlm 2017
Rapport We Are Sthlm 2016
Rapport We Are Sthlm 2015
Rapport We Are Sthlm 2014
Rapport We Are Sthlm 2013

Erfarenheter från klubbarna kring ungdomsverksamhet

För att uppmärksamma Ungdomsåret 2013 kommer olika klubbar runt om i Sverige att intervjuas om sin ungdomsverksamhet.

Kõjõ Ki-Aikido Stockholm (2013-09-28)

 

Bild på två utövare

Kõjõ Ki-Aikido har funnits i Stockholm sedan 1996.

Vi har barnträning från 7 år och vi annonserar varje år samt att vi brukar deltaga på Sollentunas föreningsdag i Stinsen. Vi har också barnträning för 3-6 år och denna träning består av grundläggande motorik, styrka, smidighet.

Det är blandat vad som gör att barnen tycker om aikido. Vissa tycker det är roligt att få nya kompisar, andra tycker det är kul med fallträning, tekniker, lekar. Att slippa jämföras med andra, tror det flesta barnen tycker om variationen av träningen.

Vi har 2 pass i veckan för varje gruppen men de får välja om de önskar träna båda eller bara det ena passet. Varje pass är 1 timme. 3-6 år tränar 1 gång i veckan i 45 min och vi samarbetar med andra Ki-Aikido klubbar.

Vi har terminsavslutning varje termin där barnen och ungdomarna får bjuda in familj, släkt och vänner. Under terminsavslutningen gör de antingen en uppvisning eller en gradering. Sedan har vi ett förtjänstdiplom som vi delar ut av olika anledningar med en motivering till erhållandet.

Vi har de senast åren lagt in mer styrketräning för åldersgruppen 13-16 år.

Inför varje termin tar vi fram en tidning som vi trycker upp hos ett tryckeri. I den tar vi upp saker som har skett under terminen, bra att veta och mycket foto på medlemmar. Den skickas hem till alla och läggs upp på vår hemsida.

Vi låter de ungdomar som vill ta klivet in att bli en ledare att vara assistenter för en grupp sedan ser vi till att alla ledarna och assistenter får kontinuerlig utbildning.

Kõjõ Ki-Aikido Stockholm

Iyasaka Aikidoklubb (2013-09-22)

Iyasaka Aikidoklubb

Vår klubb heter Iyasaka Aikidoklubb och bildades 1981.

Vi har träning från 3 år och uppåt. Vi har cirka 300 barn och ungdomar och vi samarbetar med skolor för att nå ut med vår verksamhet. Vi arbetar enligt det system Hombu Dojo arbetar och samtliga klubbinstruktörer är utbildade.

Vi följer normal budoetikett och hälsar – gör rei – i början och slutet av varje pass för att koncentrera oss och samla oss.

Ett aikidopass är aldrig en exakt kopia av ett annat, men grundläggande beståndsdelar är: – uppvärmning i ring – fall och koordinationsträning – lekar – teknikträning – samarbetsträning Barn är fenomenala på att härma och detta faktum bygger hela träningen på: instruktörer visar och alla försöker att göra likadant.

Iyasaka Aikidoklubb

De yngsta barnen tränar 25 minuter och sedan upp till 55 minuter långa pass.

Barn i åldern 3-4 år graderar sig inte. Barn i åldern 5-9 år graderar sig en gång per år, de ska alltså träna två terminer innan det är dags för gradering. 10-12 åringarna graderar sig varje termin. Barngraderna sträcker sig från tolfte till sjunde Kyu.

Vi håller egna läger och får besök av andra klubbar, jag leder också kurser kring barnträning. Välkomna

Urban Aldenklint, Iyasaka Aikidoklubb

Takenoko Budoklubb, Mariestad (2003-09-15)

Takenoko Budoklubb

Vår klubb bildades år 1989 så vi firar snart 25 år. Vi startade vår barnträning för första gången i söndags efter några års uppehåll. Just nu är det vår hemsida som lockar barn och ungdomar samt att information om vår verksamhet sprids via mun till mun.

Vi har bara haft ett pass så det är svårt att sia om hur det landar. Men jag ser att det är viktigt att vara nyfiken och se människor som de är. Så längre de skrattar, har kul och är trygga, så är det bra.
Föräldrar valde att har träning en gång i veckan och passen är en timme lång.

Förut hade Takenoko Budoklubb samverkan med grannklubbar och ordnade barnläger tillsammans. Det var populärt och jag hoppas vi kan starta ett samarbete igen.

Klubben har haft en terminsavslutning och barnen får gradera sig om de vill det men det är frivilligt.

Jag har rådfrågat barninstruktörer med erfarenheter som finns i andra klubbar, för att få verktyg till bra barnträning med kvalitet och glädje. Jag önskar mig en utbildning om hur man kan bli en bra barninstruktör inom Aikido och vill gärna träffa andra barninstruktörer med erfarenheter för att höja kvalitet hos oss.

Berättat av Johanna Björck, Informationsansvarig och blivande barninstruktör

Göteborgs Aikidoklubb (2013-07-10)

GAK

Göteborgs Aikidoklubb började med uppsökande lägerverksamhet 1995 (tror jag) då besökte vi andra klubbar och hade weekendläger tillsammans t.ex. Trollhättan och Tranemo. Sedan blev det Frölunda judoklubbs lokaler som vår klubb ofta lånar för lägerverksamhet som har ett stort rum att träna i samt ett lite mindre som också används att sova i. Vi har anordnat ett ungdomsläger som är öppet för alla stilar, vanligast i maj, varje år sedan dess och i år var 18 året.

GAK

Deltagande klubbar har varit vår klubb naturligtvis, Aalborgs Aikidoklubb och Ukehashi och Trollhättan, vi har haft sporadiska besök av Lund och Malmö, Torsby och Borås.

GAK

Vi tränar entimmas pass med flera pauser inlagda och det kan bli ca 4 – 6 pass per dag. På kvällarna grillar vi. Alla deltagare och ledare bor tillsammans i dojon och vi lagar det mesta själva i det fina köket.

GAK

Vi bjuder in klubbar inte personer till lägret och klubben kommer med egna ledare. Vi försöker ha olika instruktörer på alla pass så ungdomarna får klart för sig att vi springer åt samma håll, men lite olika vägar, dvs. olika instruktörer visa i princip samma teknik fast på olika sätt. Läger är alltid roligt och en höjdpunkt att se fram emot i slutet av terminen

Berättat av Hampus Hultman

Kaizen Aikido Klubb Vännäs (2013-06-11)

Kaizen Aikido Klubb Vännäs

Klubben startades 1993 av Dick Lindström.

Vi har ungdomsträning en timme i veckan.  Huvudsakligen sprids informationen om klubben muntligt men även en uppdaterad hemsida, kommunens föreningsregister och lite affischer i början av terminen gör att ungdomarna hittar till oss.

Det jag ser är att ungdomarna fascineras av aikido, de som stannar mer än säg en och en halv termin och många uppskattar ett alternativ till bollsporter.

Vi har terminsavslutning med graderingar. Ungdomarna graderas när de är mogna, inte alltid varje termin, och vi delar ut aikidoförbundets graderingsdiplom när de klarat en gradering.

Vi har ännu inte besökt någon annan klubb eller åkt på något läger men skulle gärna vilja göra det.

Tack Mikael Petterson för att du tog dig tid att dela med dig av Kaizens erfarenheter.

Barninstruktörsläger med Charles Colten väckte intresse

Lägret för barninstruktörer som anordnades av Vanadis Aikidoklubb i slutet av juli lockade 23 deltagare från sex olika länder och fler än 10 olika dojos. Deltagarnas ålder varierade mellan 20 och 50 år och de hade olika bakgrund, de flesta med erfarenhet av att instruera barn och unga.

Vi har bett instruktören Charles Colten, hemmahörande i New York och aktiv inom aikido sedan 1986, att berätta om lägret och om sitt intryck av aikido för barn i Sverige.

Charles berättar i ett mail till Förbundet att deltagarna under lägret fick tillfälle att lära sig olika övningar, aktiviteter och lekar som de kan använda när de själva instruerar. Gruppen diskuterade en del av den senaste forskningen om hur barn och vuxna lär sig, särskilt relaterat till minnet, mindfulness, motivation, och olika effektiva former av träning. Eftersom det man diskuterade handlade om pedagogik och hur vi lär oss saker, är materialet också användbart inom andra kampsporter och ämnen.

Charles var själv mycket nöjd med lägret och upplevde att deltagarna alla var mycket engagerade i ämnet och att de deltog med stor glädje och entusiasm. Utöver att lära sig nya övningar och få ny kunskap, gav lägret de tränande tillfälle att stärka banden emellan sig som instruktörer, något som de kommer kunna använda i framtiden för att hämta styrka, inspiration och stöd. Charles hoppas att detta nätverk ska kunna utökas för att stötta instruktörer och dojos som bedriver barn- och ungdomsträning.

Charles säger sig vara mycket imponerad över hur undervisning för barn bedrivs i svenska aikidodojos – i en trygg och säker miljö har barnen roligt och knyter an bra till varandra på ett positivt sätt. På frågan om Charles har något särskilt tips rörande barnträning till svenska klubbar och dojo chos, uppmuntrar han klubbarna att fortsätta utveckla konsten att lära ut/instruera lika mycket som vi utvecklar vår egen aikidoträning.

”Att lära ut är en konst i sig och vi vet alla hur viktigt en bra lärare kan vara i ett barns liv. Vi vet också att om läraren inte är så bra, kommer eleverna tappa intresset, även om de var mycket motiverade i början. Att lära sig att vara en bra lärare är en ’väg’ precis som alla andra, och med målinriktad träning kan vi alla bli bättre.”

Ett särskilt tips från Charles är att klubbar samarbetar med skolor. Detta ger fler barn chans att prova aikido och ger också klubbarna fler tränande.

Det råd Charles vill ge till Svenska Aikidoförbundet är att fortsätta stötta den professionella utvecklingen av barninstruktörer, och att ägna mycket energi åt den kommande generationen aikidokas, som är aikidons framtid.

Mer information om Charles Colten och hans program Aikido in the Schools finns på www.aikidointheschools.com Denna länk öppnas i nytt fönster. Och klicka gärna på bilden ovan!

Ett Idrottslyftprojekt kring aikido och unga tränande

Svenska Aikidoförbundet lyfter under Ungdomsåret 2013 fram händelser som särskilt relaterar till satsningar på unga tränande. En glädjande och inspirerande händelse är det bidrag om tilldelats Aikidoföreningen Riai Aikido Dojo. Riai har beviljats 78.000 kr av Idrottslyftet (Riksidrottsförbundets satsning på barn- och ungdomsidrott) för att genomföra projektet ”Tävlingsbefriade motivationsfaktorer för barn & ungdomar: aikido som kreativ förebild”. Projektet väntas pågå under ett år med start hösten 2013 och målgruppen är unga tränande mellan 6-18 år.

Projektet syftar till att motivera unga till träning där det inte finns några tävlingsmoment. Som en kontrast till medaljhets, prestationskrav och elitsatsningar i tidiga åldrar vill man inom projektet undersöka hur man kan få fler barn och ungdomar att börja träna och känna inspiration och motivation utan att de måste prestera på tävlingar. Detta tror man skulle kunna resultera i ett sundare samhälle. Den stora frågan är hur lyckas man stimulera barnen utan att ha tävlingsmomentet som en motor? Projektet avser att hitta vägar som tar ett samlat grepp kring motivationsfaktorer som är uppbyggande, utmanade och tävlingsfria som motvikt till tävlingssporterna i samhället.

Tillsammans med Aikido Dojo Liljeholmen avser Riai Aikido Dojo utveckla nya sätt att stimulera och motivera unga tränande. Målet är att kombinera traditionell budo (aikido) med modern idrottslära och idrottspsykologi.

”Vårt mål är att skapa en ny plattform för den tävlingsfria idrotten, och då utgå från våra erfarenheter, systematisera denna kunskap och utveckla den” säger Pia Moberg, initiativtagare till projektet.

En annan aspekt som ingår i projektet är användningen avreigi (den traditionella budoetiketten) som en modern trigger för fokusering samt optimal tempoväxling mellan olika träningsmoment.

När projektet är genomfört ska en tryckt publikation vara framtagen. Denna ska kunna fungera som inspiration för andra idrottsföreningar inom SB&K som inte har tävlingar, och som ett inlägg i debatten om svensk idrott och elitsatsning.

Svenska Aikidoförbundet önskar Riai Aikido Dojo och Aikidodojo Liljeholmen lycka till i genomförandet av sitt projekt, och hoppas få ta del av resultatet av projektet under 2014.

Ungdomsbidrag 2012

Under 2012 delade Svenska Aikidoförbundet ut 25.000 kronor i bidrag till ungdomar. Det innebär att 25 ungdomar fick varsitt bidrag på 1.000 kronor. Det var en engångssatsning som går att läsa om på sidan UNGDOMSBIDRAG.