Nya klubbar under pandemin – Minnano Aikidoklubb

2020/21 kommer att gå till historien som några av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat nya föreningar eller sektioner att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att be dem berätta mer om tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Härnäst på tur är Minnano Aikidoklubb med grundaren Maria Ahlström, 6 dan som huvudinstruktör.


Berätta kortfattat om er själva, er bakgrund och inspirationer.
– Vi är fem stycken som gått ihop om att starta Minnano – Maria Ahlström, Henrik Jakobsson, Josef Pallas, Maria Sundin och Helga Une. De flesta av oss har tränat (eller tränar) på Iyasaka Aikidoklubb. Undantaget är Josef som nu senast kommer från KFUK–KFUM Uppsala Aikidoklubb.

Berätta om hur det kom sig att ni bildat en ny klubb.
– Vi har alla tränat länge och på stora klubbar men var alla nyfikna på att prova våra vingar. Så, när Maria Ahlström började prata om att hon ville starta en klubb kändes som en spännande resa att vara med på. Vi insåg snabbt att vi hade liknande tankar om hur vi vill att det skulle vara i en klubb, hur stämningen på mattan skulle vara och vad som var viktigt för att vi skulle trivas i en klubb. Och så började resan till Minnano Aikidoklubb… Minnano betyder allas – så Allas aikidoklubb.

Har ni fler instruktörer, kanske rentav redan en liten skara elever, med er från start? Eller startar ni helt från ett vitt blad?
– Maria har huvudansvaret men alla vi fem instruerar. Vi har olika erfarenhet av att hålla träning men vi kommer utvecklas tillsammans.

Vi startade med oss fem medlemmar efter sommaren. Några medlemmar har vi fått under hösten, några helt nya men också några som kommit igång med träningen igen efter ett uppehåll. Sen har vi haft förmånen att vi också fått lite gäster som är på kommit på besök och som har fyllt ut mattan men härlig energi.

Vi hoppas så klart locka till oss nya människor som inte provat på aikido tidigare. Det är extra utmanande i dessa tider men också väldigt nyttigt – vi behöver tänka nytt och kanske utanför boxen.

Hur ser ni på att starta upp mitt i en pandemi? Vilka utmaningar, eller kanske också fördelar, upplever ni?
– Vi hade vår första termin i höstas och kom i gång samtidigt som restriktionerna lättade upp lite. Är så klart en utmaning för oss att det är mitt i en pandemi och en osäkerhet på om folk vågar sig på att träna något där vi faktiskt tar på varandra. Samtidigt hoppas och tror jag att det finns de som längtar efter att göra något tillsammans med andra så det borde finnas möjligheter också.

En fördel för oss kan vara att det har varit hyfsat lätt att hitta en matta att hyra in sig på, det har funnits lediga tider.

Vad skulle ni vilja säga för att motivera andra att också gå i samma fotspår och starta en egen klubb?
– Just do it – man måste våga prova! Prata med människor i din närhet, det finns säkert fler som är sugna på att vara delaktiga. Det är skönt om det går att vara några stycken så att man kan få energi av varandra. Börja i liten skala, hyr in er i en annan lokal, lär känna varandra och förutsättningarna.

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...