Nya klubbar under pandemin – Sigtuna Budoklubb

2020/21 kommer att gå till historien som några av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat nya föreningar eller sektioner att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att be dem berätta mer om tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Härnäst på tur är aikidosektionen i Sigtuna Budoklubb med grundaren Mikael Sjögren, 4 dan.


Berätta kortfattat om er själva, er bakgrund och inspirationer.
– Jag började träna aikido på Iyasaka Aikidoklubb i mitten på 90-talet efter att ha tränat ju-jutsu i ca 8 år. Inspirationen kommer från Kobayashi-sensei, Igarashi-sensei och Sugawara-sensei som även är min lärare i Katori Shinto Ryu.

Berätta om hur det kom sig att ni bildat en ny klubb.
– Det var ingen annan här i norra Stockholm som var intresserad när jag la ut en förfrågan på Facebook om att starta en klubb i Sigtuna.

Har ni fler instruktörer, kanske rentav redan en liten skara elever, med er från start? Eller startar ni helt från ett vitt blad?
– Nej, jag är den som instruerar. Vi startade från grunden med bara nybörjare. Men det är bara roligt.

Hur ser ni på att starta upp mitt i en pandemi? Vilka utmaningar, eller kanske också fördelar, upplever ni?
– Tråkigt med alla inställda träningar. Det är en utmaning att få nya medlemmar efter pandemin. Men det finns inget än att se att något bra kommer efter. Vem vet?

Vad skulle ni vilja säga för att motivera andra att också gå i samma fotspår och starta en egen klubb?
– Ge inte upp. Gör vad ni känner är rätt för er vad ni än bor. Aikidon är som en stor familj.

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...