Nya klubbar mitt i pandemin – Alnö Aikidoklubb

2020/21 kommer att gå till historien som några av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat nya föreningar att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att be dem berätta mer om tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Härnäst på tur är Alnö Aikidoklubb med grundarna Joakim Andersson, 4 dan och Anna-Karin Johansson, 2 dan.


– Tanken på Alnö Aikido hade funnits några år, och det var nog pandemin som gav oss en extra kick att förverkliga det, berättar Joakim och Anna-Karin.

Joakim Andersson, 4 dan och Anna-Karin Johansson, 2 dan

Hösten 2020 bildades klubben och kunde starta först i februari året därpå p g a restriktionerna. Klubben hyr träningslokal av kommunen och den här terminen har endast träning för tonåringar tillåtits.

Joakim Andersson, 4 dan, och Anna-Karin Johansson, 2 dan var tidigare instruktörer i Sundsvalls budoklubb och dessförinnan i Sandvikens budo- och kampsportsklubb.

– Vi startade upp från ruta ett och annonserade efter intresserade, dels via Facebook, dels i öns egen lokaltidning ”Gilla Alnö”. Runt 15 intresseanmälningar droppade in, hälften tonåringar, hälften vuxna. Fyra tonåringar bildar vår kärngrupp och till hösten hoppas vi kunna välkomna fler, både tonåringar och vuxna.

På Alnö bor 8500 människor och flertalet pendlar till jobb på andra sidan bron. Vuxna intresserade har uttryckt glädje över att något nytt startar på hemmaplan och att slippa pendla till stan ytterligare en gång. Tonåringar utan körkort blir också mer eller mindre hänvisade till de fritidsaktiviteter som erbjuds. Anna-Karin och Joakim vill erbjuda ett komplement till tävlingsinriktade lagsporter som har starkt fäste på ön.

– Det är klart att pågående pandemi har försvårat uppstarten, bl a att vi inte tilläts ta emot vuxna, men det är också tack vare pandemin vi landade i beslutet att starta upp, att dela med oss av våra erfarenheter lokalt där vi bor, vara en del av närsamhället.

Joakim började träna ju-jutsu som tonåring och sökte sig till aikido i syfte att bli vassare till svartbältesgraderingen i ju-jutsu.  Joakim tränade då för Christoffer Zettermark i Falun, som introducerade honom för Nishio sensei. Det blev en vändpunkt. 1994 startade Joakim upp aikidoträning i Sandviken. Aikidosektionen blev officiell ett par år senare.

Anna-Karin hittade till aikidon i 40-års åldern och blev fångad av skönheten och styrkan i rörelserna och filosofin.

Ni som går i tankarna att starta aikidoklubb:

• Ta er tid att fundera över syfte och mål med verksamheten och formulera det

• Undersök vilka lokaler som finns tillgängliga

• Ta hjälp av andra klubbar

• Låt inte en viss grad styra över beslutet att starta upp klubb eller ej. En bra klubb byggs av engagemang och glädje. 

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...