fbpx
Nya klubbar mitt i pandemin – Alnö Aikidoklubb

2020/21 kommer att gå till historien som några av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat nya föreningar att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att be dem berätta mer om tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Härnäst på tur är Alnö Aikidoklubb med grundarna Joakim Andersson, 4 dan och Anna-Karin Johansson, 2 dan.


– Tanken på Alnö Aikido hade funnits några år, och det var nog pandemin som gav oss en extra kick att förverkliga det, berättar Joakim och Anna-Karin.

Joakim Andersson, 4 dan och Anna-Karin Johansson, 2 dan

Hösten 2020 bildades klubben och kunde starta först i februari året därpå p g a restriktionerna. Klubben hyr träningslokal av kommunen och den här terminen har endast träning för tonåringar tillåtits.

Joakim Andersson, 4 dan, och Anna-Karin Johansson, 2 dan var tidigare instruktörer i Sundsvalls budoklubb och dessförinnan i Sandvikens budo- och kampsportsklubb.

– Vi startade upp från ruta ett och annonserade efter intresserade, dels via Facebook, dels i öns egen lokaltidning ”Gilla Alnö”. Runt 15 intresseanmälningar droppade in, hälften tonåringar, hälften vuxna. Fyra tonåringar bildar vår kärngrupp och till hösten hoppas vi kunna välkomna fler, både tonåringar och vuxna.

På Alnö bor 8500 människor och flertalet pendlar till jobb på andra sidan bron. Vuxna intresserade har uttryckt glädje över att något nytt startar på hemmaplan och att slippa pendla till stan ytterligare en gång. Tonåringar utan körkort blir också mer eller mindre hänvisade till de fritidsaktiviteter som erbjuds. Anna-Karin och Joakim vill erbjuda ett komplement till tävlingsinriktade lagsporter som har starkt fäste på ön.

– Det är klart att pågående pandemi har försvårat uppstarten, bl a att vi inte tilläts ta emot vuxna, men det är också tack vare pandemin vi landade i beslutet att starta upp, att dela med oss av våra erfarenheter lokalt där vi bor, vara en del av närsamhället.

Joakim började träna ju-jutsu som tonåring och sökte sig till aikido i syfte att bli vassare till svartbältesgraderingen i ju-jutsu.  Joakim tränade då för Christoffer Zettermark i Falun, som introducerade honom för Nishio sensei. Det blev en vändpunkt. 1994 startade Joakim upp aikidoträning i Sandviken. Aikidosektionen blev officiell ett par år senare.

Anna-Karin hittade till aikidon i 40-års åldern och blev fångad av skönheten och styrkan i rörelserna och filosofin.

Ni som går i tankarna att starta aikidoklubb:

• Ta er tid att fundera över syfte och mål med verksamheten och formulera det

• Undersök vilka lokaler som finns tillgängliga

• Ta hjälp av andra klubbar

• Låt inte en viss grad styra över beslutet att starta upp klubb eller ej. En bra klubb byggs av engagemang och glädje. 

20
sep
2021

Uppvisningstruppen får ny policy med utvecklat uppdag

Svenska Aikidoförbundets uppvisningstrupp har sedan länge haft uppdraget att på ett professionellt sätt demonstrera hög nivå av dynamisk aikido och bereda...

11
sep
2021

Förbundet erhåller stort återstartsstöd från RF

Svenska Aikidoförbundet erhåller 230.000 kr i återstartsstöd från Riksidrottsförbundet. Stödet har sökts för att stärka tre olika områden i förbundets...

10
sep
2021

Delta i IAF Youth & ULA-IAF Online Workshop för unga!

Den 25 september håller IAF Youth & ULA-IAF Working group ett online-event för barn och ungdomar, med dojos från Europa...

2
sep
2021

Rapport från Dialogmöte 7 – Medicinska kommittén och marknadsföring

Dialogmötet hölls 19 september online och speciellt inbjuden av Christian Engvall, ordförande för SB&K’s medicinska kommitté, akutläkare på SUS Malmö...