Nya klubbar mitt i pandemin – Hammarby Aikidoklubb

2020 kommer att gå till historien som ett av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat två nya föreningar att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att ställa några frågor för att kunna förmedla tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Härnäst på tur är Hammarby Aikidoklubb med ordförande Lars Kockum, 2 dan.

Berätta kortfattat om er själva, er bakgrund och inspirationer.
– Vi följer Iwama traditionen så Morihiro Saito Sensei är vår främsta insperationskälla.

Berätta om hur det kom sig att ni bildat en ny klubb.
– Vi vill sprida aikido i allmänhet och utvecklas som instruktrörer inom aikido. Vi intruktörer som driver klubben tränar annars i Stockholms Aikidoklubb på södermalm som hemma dojo. Vi vill starta klubb som ligger nämre där vi bor, söder utanför City kärnan. Tanken är lite också fånga upp målgruppen unga tjejer och pojkar, ute i förorten 15 år och uppåt som tröttnat på lagsport som inte hört talas om aikido. Den målgruppen känner vi inte söker till aikido, därför gör vi en satsning och söker upp dom genom att starta klubb i förorten.

Har ni fler instruktörer, kanske rentav redan en liten skara elever, med er från start? Eller startar ni helt från ett vitt blad?
– Vi är flera som driver föreningen tillsammans i avseende att det finns flera instruktörer som backar upp verksamheten.
Lars Kockum 2 dan, Wai-Hong Pang 3 dan, Mats Alexandersson 6 dan och Thomas Falkenklint 2 kyu.

Hur ser ni på att starta upp mitt i en pandemi? Vilka utmaningar, eller kanske också fördelar, upplever ni?
– Det är en utmainng att starta en förening i vanliga fall men extra mycket så nu under rådande läge. Vi förväntar oss inte en anstormning av massa nya elever utan ser detta som ett långsiktigt projekt.

Vad skulle ni vilja säga för att motivera andra att också gå i samma fotspår och starta en egen klubb?
– Om man är beredd att starta en klubb måste man tänka långsiktigt och inte förvänta sig annat än att hålla massor av pass med få elever, i varje fall initialt de första månanderna, kanske tom längre än så. Uppsidan är att man kan utvecklas själv och att man kan få fler som inser att aikido är en stimulerande och varierande aktivitet.

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...