Nu införs krav på kondition och styrka för att få gradera

Foto: GIH (gih.se)I samarbete med GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) så har förbundsstyrelsen tagit fram nya krav för att få gradera dangrader. Folkhälsan är viktig och det är därför viktigt att våra aikidokas uppfyller vad som krävs av kondition och styrka. Våra aikidokas är dessutom aikidons ansikte utåt och då duger det inte att vara soffpotatis. Det behövs således numera ett högsta BMI, godkänd cykeltest för kondition samt godkända styrketester innan man får ansöka om ett graderingstillfälle. Det kommer att finnas möjlighet till tester över hela landet i samarbete med landets idrottshögskolor, som vid behov kan samarbeta med ett lokalt gym och med sjukhusens avdelningar för fysioterapi.

Förbundsstyrelsen räknar med uppslutning kring detta beslut även om det redan kommit invändningar. Graderingskommitténs sammankallande – Urban Aldenklint – skräder inte orden: ”Kondition..? Högsta BMI..? Jag har aldrig hört något så dumt. Tala om för mig vem som kommit med förslaget så ska jag demonstrera en magnifik Nikyō på vederbörande.”

Förbundets ordförande Magnus Burman har inte gått att nå för en kommentar. Vi skulle just tala med honom men han försvann snabbt från platsen med orolig blick sedan han förstått att Urban Aldenklint var i närheten. Men han hann i alla fall kort meddela att beslutet ännu inte är fattat.

Från www.kremlin.ru med fria publiceringsrättigheter. Tillståndet från pressekreteraren för Rysslands president finns tillgängligt här: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kremlin_authorisation-English.pdfVad som behövs är dock någon form av måttstock på vad som inte alls uppfyller de krav som kommer att ställas – någon att jämföra med. Det hetaste namnet för att vara en sådan person är givetvis den snart 71-årige Steven Seagal, som dock givetvis först måste tillfrågas. Hur det blir med den saken är ännu okänt men sedan förbundsstyrelsen idag på morgonen konstaterat att teleförbindelserna inte fungerar på grund av sanktioner och att han således inte kan invända, så får man anta att saken är klar.

Läs gärna alla aprilskämt sedan år 2011 på denna länk.

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...