fbpx
Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har den stora glädjen att meddela att fyra nya Shihan har utnämnts, ett erkännande av ett instruktörsskap på högsta nivå och dessutom det största antalet någonsin vid ett enskilt tillfälle för Sveriges del.

Svenska Aikidoförbundet önskar härmed utsträcka våra hjärtligaste gratulationer och önska lycka till i deras fortsatta aikidogärning.

I ordning av när de började träna är de utnämnda:

Roland ”Rolle” Hultberg, 7 dan, Stockholm Aikikai

Började träna 1964 i Stockholm Aikikai, landets äldsta aikidoklubb, där han fortfarande är aktiv instruktör. Roland har instruerat land och rike runt, och var 1969 dessutom en av de allra första svenskar som reste till Japan för att träna där Yamaguchi-sensei och Kobayashi-sensei var två av de främsta inspirationerna. 1970 tog han sin Shodan på Hombu Dojo för Kisshomaru Ueshiba och Roland har efter detta återvänt frekvent till Japan för sin utveckling.

Cecilia Ralfe-Stelander, 7 dan, KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb

Började träna 1969 för Ichimura-sensei i KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb där hon jämte Cenneth Sparby är en av två huvudintruktörer. Inspiration har efter Ichimura-sensei huvudsakligen varit Nishio-sensei och numera Takemori-sensei. Cecilia har instruerat såväl inom som utanför rikets gränser och varit engagerad i förbundet i en rad olika roller, såsom graderingskommittén och nu senast inom jämstälddhetsfrågor inom IAF.

Börje Lindén, 7 dan, Iyasaka Aikidoklubb

Började träna i Finland 1975 där han var bidragande till formandet av Finland Aikikai. Flyttade 1986 till Sverige där han idag är aktiv och instruerar på Iyasaka Aikidoklubb. Börjes huvudtränare är Endo-sensei, och han instruerar på läger såväl i Sverige som internationellt i samma anda.

Cenneth Sparby, 7 dan, KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb

Började träna 1976 för Ichimura-sensei i KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb där han jämte Cecilia Ralfe-Stelande är en av två huvudintruktörer. Sin första träningsresa till Japan kom 1983 där Cenneth tränade på Hombu Dojo, hos Kobayashi-sensei samt för Nishio-sensei. Cenneth har också varit engagerad som ledamot inom förbundet, och instruerat på läger både i Sverige som världen runt.

28
apr
2022

Samtliga justerade dokument från Förbundsstämma 2022 nu publicerade

Tack alla som deltog på aikidoförbundets årsstämma 2022! Årsstämman är kanske det viktigaste mötet för vårt förbund, och hela föreningsidrottens....

16
apr
2022

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har den stora glädjen att meddela att fyra nya Shihan har utnämnts, ett erkännande av ett instruktörsskap på...

4
apr
2022

IAF International Youth Seminar 2022 – Aikido Back on Track

Varje år arrangerar en medlemsorganisation i IAF, International Aikido Federation, ett internationellt läger för unga. I år är det Aikikai...

1
apr
2022

Stor efterfrågan på aikidoinstruktörer när Skolverket omvärderar skolidrotten.

Först på senare år har idrottsforskare börjat undersöka former av emotionella övergrepp inom barn- och ungdomsidrott. En engelsk studie visar...