Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har den stora glädjen att meddela att fyra nya Shihan har utnämnts, ett erkännande av ett instruktörsskap på högsta nivå och dessutom det största antalet någonsin vid ett enskilt tillfälle för Sveriges del.

Svenska Aikidoförbundet önskar härmed utsträcka våra hjärtligaste gratulationer och önska lycka till i deras fortsatta aikidogärning.

I ordning av när de började träna är de utnämnda:

Roland ”Rolle” Hultberg, 7 dan, Stockholm Aikikai

Började träna 1964 i Stockholm Aikikai, landets äldsta aikidoklubb, där han fortfarande är aktiv instruktör. Roland har instruerat land och rike runt, och var 1969 dessutom en av de allra första svenskar som reste till Japan för att träna där Yamaguchi-sensei och Kobayashi-sensei var två av de främsta inspirationerna. 1970 tog han sin Shodan på Hombu Dojo för Kisshomaru Ueshiba och Roland har efter detta återvänt frekvent till Japan för sin utveckling.

Cecilia Ralfe-Stelander, 7 dan, KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb

Började träna 1969 för Ichimura-sensei i KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb där hon jämte Cenneth Sparby är en av två huvudintruktörer. Inspiration har efter Ichimura-sensei huvudsakligen varit Nishio-sensei och numera Takemori-sensei. Cecilia har instruerat såväl inom som utanför rikets gränser och varit engagerad i förbundet i en rad olika roller, såsom graderingskommittén och nu senast inom jämstälddhetsfrågor inom IAF.

Börje Lindén, 7 dan, Iyasaka Aikidoklubb

Började träna i Finland 1975 där han var bidragande till formandet av Finland Aikikai. Flyttade 1986 till Sverige där han idag är aktiv och instruerar på Iyasaka Aikidoklubb. Börjes huvudtränare är Endo-sensei, och han instruerar på läger såväl i Sverige som internationellt i samma anda.

Cenneth Sparby, 7 dan, KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb

Började träna 1976 för Ichimura-sensei i KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb där han jämte Cecilia Ralfe-Stelande är en av två huvudintruktörer. Sin första träningsresa till Japan kom 1983 där Cenneth tränade på Hombu Dojo, hos Kobayashi-sensei samt för Nishio-sensei. Cenneth har också varit engagerad som ledamot inom förbundet, och instruerat på läger både i Sverige som världen runt.

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...