Nya klubbar mitt i pandemin – Västerhaninge Kaizen Aikidoklubb

2020 kommer att gå till historien som ett av de märkligaste aikidoåren i mannaminne. Men det har också närt kreativitet i våra klubbar, som anpassat träningen till den rådande coronapandemin.

Att ta steget till att starta en ny klubb är däremot kanske inte det första som många tänker på, men det har inte hindrat två nya föreningar att bildas och sätta igång med verksamhet.

Det tycker Svenska Aikidoförbundet är så spännande att vi valt att ställa några frågor för att kunna förmedla tankar och inspiration från dessa eldsjälar.

Först ut är Västerhaninge Kaizen Aikidoklubb med ordförande Andreas Falk, 5 dan Shidoin.
Berätta kortfattat om er själva, er bakgrund och inspirationer.
– Vi som startat den nya klubben kommer från olika håll och har strålat samman i Brandbergens Aikidoklubb. Andreas började träna Aikido i Brandbergen för Stefan Stenudd 1989 och har fortsatt i den klubben fram till januari 2020. Under åren har han hämtat inspiration från många håll, främst från Nishio i början, senare Sugano och de senaste tio åren framför allt från Tada sensei. Men inspirationskällorna har varit – och är – många fler.

Sven började träna aikido för Tomita sensei 1994 och tränar i Brandbergen sedan 2002. Ulrica har sin bakgrund i Takemusu aikido och har tränat för Tomita sensei och sedermera i Aikido Dojo Liljeholmen. Putte tränade i Brandbergen under ett par år men tvingades pausa, och är nu entusiastisk över att komma tillbaka till aikidon och vara med och starta något nytt.

Kritiskt tänkande har alltid varit en röd tråd i Brandbergen och klubben har länge fungerat som ett aikidolab där kampkonsten hela tiden får prövas, omprövas och förnyas som en pragmatiskt funktionell kampkonst. Öppenhet för inspiration från många olika håll har också präglat klubbandan. Aikidolabapproachen och öppenheten vill vi nu omsätta i den nya klubben, därav namnet Kaizen, japanska för ”ständig utveckling”, ”förändring till det bättre”.

Hur kom det kom sig att ni valde att bilda en ny klubb?
– Ett antal faktorer samverkande. Andreas kände tidigt i Coronans skugga en lockelse i ett tabula rasa, att utnyttja läget av träningsstillestånd åt att skapa en ny klubbverksamhet från scratch och se vart det vill bära. Vilken frukt som de hittillsvarande årens träning och instruerande kommer att bära, omplanterade i ny jord.

Har ni fler instruktörer, kanske rentav redan en liten skara elever, med er från start? Eller startar ni helt från ett vitt blad?
– Vi är fyra som bildat föreningen, fyra som i olika utsträckning tränat i Brandbergen. Två av oss har även instruerat där. Och så har vi själva sammanlagt tre barn som också de har tränat. Utöver oss, så får det visa sig hur många medlemmar vi får, när vi nu kommit igång. Ett vitt blad framöver, alltså.

Hur ser ni på att starta upp mitt i en pandemi? Vilka utmaningar, eller kanske också fördelar, upplever ni?
– Pandemin har varit en fördel, på så sätt att all energi kunnat ägnas åt den nya klubbens bildande, när all klubbträning i princip var inställd under våren. Bildandeprocessen har i sig givit energi och inspiration, något uppmuntrande att fokusera på och något inspirerande att sikta mot, under pandemins svallande fram och åter.

Samtidigt är givetvis hälsoriskerna, som fysisk kontakt under träning innebär, en utmaning när det gäller hur verksamheten kan bedrivas på ett säkert sätt, nu när vi startar. Men, det är en utmaning som vi trots allt med självklarhet antar, eftersom ingen vet hur länge pandemin varar och vi är angelägna att få komma igång.

Vad skulle ni vilja säga för att motivera andra att också gå i samma fotspår och starta en egen klubb?
– Om det känns som att du andats samma luft flera gånger och att du känner igen varje andetag, byt luft! Om du känner att utmaningarna där du är inte är tillräckliga, flytta på dig! Om du söker nya perspektiv men att dina väggar skymmer sikten, gå ut genom dörren!

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...

1
apr
2024

Sponsring på klubbnivå förstärker kassan hos klubbarna

Kungsörs Aikidoklubb är först ut med sponsorreklam på sina dräkter enligt de nya avtal som förbundsstyrelsen träffat med ett antal...

29
mar
2024

Frågeformulär till våra medlemsklubbar

Hej klubb, Förra veckan kallades det till förbundsstämma 2024 i och med öppnandet av sidan för den kommande stämman. Den...