fbpx
Sammanställning av svenska aikidoklubbars förhållningssätt kring corona

RF och SB&K utformar generella rekommendationer för idrotten. Dessa är baserade på de regler och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten (FHM) kommunicerar. Svenska Aikidoförbundet förlitar sig på RF:s och SB&K:s medicinska och praktiska bedömningar och rekommenderar våra medlemsklubbar att följa dessa och att hålla sig uppdaterade.

Ovan nämnda rekommendationer är dock generella och inte nödvändigtvis anpassade i detalj för specifika idrotter eller träningsformer. Inom ramen för gällande rekommendationer finns det således behov av anpassning kring hur vi tränar just aikido på ett säkrare sätt. Förbundets medlemsklubbar har därför i många fall på egen hand utformat individuella regler och förhållningssätt för träning under coronapandemin, vilket Svenska Aikidoförbundet har önskat få in för att delge.

Med bakgrund av coronapandemin har Svenska Aikidoförbundet även bjudit in till hittills tre dialogmöten där det senaste fokuserade på hur klubbar har anpassat sin träning inför höstens terminsstart.

Nu har vi sammanställt en mapp där ni hittar den information såsom den hittills inkommit till förbundet, med pdf-filer namngivna efter respektive klubb. Ännu fler råd finns via många klubbars hemsidor, och länkar till dessa återfinns under ”hitta klubb”.

Länk till mappen om Covid-19 >

Frågor har också kommit kring hur klubbar tänker kring enskilda tekniker. Här väljer vissa föreningar att träna mer eller mindre som vanligt, andra endast vapen med lite större distans.

Mellan dessa alternativ har också några klubbar valt att undvika vissa träningsformer, såsom osaewaza, där uke behöver ligga med ansiktet nära mattan, samt några av de mest täta greppvarianterna, såsom ushiro katate kubijime, kakaedori och liknande.

Skulle ni vilja dela med er av era råd, eller har andra frågor rörande covid-19? Kontakta förbundets ansvariga på info@svenskaikido.se.

24
okt
2020

Nya regler för rekommendation av dangrader

Ändringar i reglerna för rekommendation  av dangrader har skett av Aikikai Hombu Dojo. Nedan följer information från graderingskommittén om vad...

16
okt
2020

Dialogmöte 4 med Svenska Aikidoförbundet – Mitt i terminen, ökande smittspridning samt lokala restriktioner

Halva terminen har gått och flera klubbar har sakta öppnat upp sin verksamhet med olika grader av restriktioner. Efter senaste...

25
sep
2020

Sammanställning av svenska aikidoklubbars förhållningssätt kring corona

RF och SB&K utformar generella rekommendationer för idrotten. Dessa är baserade på de regler och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten (FHM) kommunicerar....

8
sep
2020

Anmäl er till höstens fukushidoin/shidoin-utbildning

Anmälan till höstens fukushidoin/shidoin-utbildning, denna gång hos Aikido Sundsvall Meiseikai, är nu öppen och återfinns på vår sida för kursen:...