Till minne av Claes Wikner
Claes Wikner utför favorittekniken koshinage, här med jo, på Vanadis Aikido Dojo. Foto av Jan Nevelius.

Det är med stor sorg som Svenska Aikidoförbundet nåtts av beskedet att Claes Wikner, 5 dan Aikikai och Shidoin, har lämnat oss den 6 juli 2020.

Claes (Classe) började träna 1977 i den anrika klubben Budokwai-Stockholm. Den första tiden tränade han i Vällingby, men efter något år blev han en flitig besökare i klubbens lokal på Frejgatan 20. I början av 80-talet tränade han runt om i Stockholmsklubbarna och även en hel del för Ichimura Sensei, framförallt på läger.

1986 åkte Claes till Japan som uchideshi hos Kobayashi-sensei och när han kom hem engagerade han sig i Mihashira Aikidoklubb på Södermalm fram till att den lades ner 1996. Han instruerade även på Nuboko Aikidoklubb i Södertälje under det sena nittiotalet. Senare instruerade och tränade han främst på Vanadis Aikidoklubb fram till för några år sedan då han flyttade till Stockholm Aikikai.

Claes var en av de drivande personerna bakom det som blev Stockholmsalliansen, ett samarbete mellan klubbarna i Stockholm med syfte att ta vara på medlemmarnas intressen efter brytningen mellan Stockholmsklubbarna och de japanska instruktörer som då verkade i Sverige.

Claes drog även ett tungt lass i den lägerkommitté som skapades 1984 fram till dess nedläggning i mitten av 90-talet. Mellan åren 2002-2003 var Claes medlem i förbundets graderingskommitté för Aikikai.

Våra tankar går till hans familj och nära.

24
apr
2024

Rapport från förbundsstämman och med siktet mot Sverigelägret 2025

Hej och tack alla som deltog på lördagens förbundsstämma både på plats och det digitala rummet. Tack också för tålamodet...

21
apr
2024

Vill er klubb vara värd för nästa fukushidoin/shidoin-kurs?

I januari 2025 planerar Svenska Aikidoförbundet att hålla den årliga utbildningen för fukushidoin och shidoin, en utbildning som också är...

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...