fbpx
Högre grader vid Kagami Biraki på Aikikai Hombu Dojo

Svenska Aikidoförbundet önskar utsträcka sina hjärtligaste gratulationer till de aikidoka som har erhållit högre grader på dagens Kagami Biraki, ceremonin för det nya året på Aikikai Hombu Dojo, som också är den första för den nya tidseran Reiwa (令和).

Glädjande nog har två personer erhållit 7 dan, Cecilia Ralfe-Stelander och Cenneth Sparby, båda från KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb. Cecilia är därmed den första kvinnan i Sverige att uppnå denna höga grad!

Följande svenska aikidoka finns med på listan över högre grader:

7 dan

Cecilia Ralfe-Stelander

Cecilia började träna aikido 1969 för Ichimura-sensei, och fortsatte sedan för Nishio-sensei, som inbjöd henne att följa med på en träningsresa resa i södra Japan, samt senast för Takemori-sensei. Hon har instruerat  såväl i Sverige som i Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Tjeckien. Hennes budointresse har även gjort att hon har tränat jiu-jitsu, iaido, kendo samt lite jodo och naginata vid sidan om aikidon.

Cecilia var med om att starta jämställdhetsarbetet i svensk aikido, och med i Riksidrottsförbundets jämställhetsprojekt. Hon sitter även i styrelsen för SB&K:s distrikt Mellan.

 

Cenneth Sparby
Cenneth började träna aikido för Ichimura-sensei i Uppsala hösten 1976, och har även haft Kobayashi-sensei, Nishio-sensei och Takemori-sensei som lärare och inspiratörer. Hösten 1983 tillbringade han i Tokyo, tillsammans med Jan Nevelius och Lennart Linder, för att träna på Hombu Dojo samt hos Kobayashi-sensei och Nishio-sensei. Den första av flera träningsresor till Japan. Han har även haft seminarier i bland annat rumänska Constanta, Kapstaden, Buenos Aires, Reykjavik, på ön La Reunion och i Peru.

Cenneth lär även ut aikido för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, pensionärer och arbetsgrupper på företag och i organisationer.

Tillsammans har Cecilia och Cenneth bland annat hållit ett mångårigt Sida-projekt i St Petersburg. Temat var ”Aikido som medel för demokratiutveckling”. De är dessutom båda huvudinstruktörer på KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb, som grundades 1967 och hör till en av landets största och äldsta aikidoföreningar.

Mer läsning om klubbens historia i samband med dess 50-årsjubileum finns på följande länk >


6 dan

Bertil Andersson,
Aikido Dojo Vallentuna

Jöran Fagerlund,
Göteborgs Aikidoklubb

Lennart Inedahl,
Iyasaka Aikidoklubb

Stefan Jansson,
Brandbergens Aikidoklubb

Jonas Palm,
Lunds Aikidoklubb

Fredrik Snell,
Karlstad Aikidoklubb

5 dan

Andreas Ebbelind,
Sedokan Aikido Dojo Växjö

Mikael Eriksson,
GAK Enighet

Laila Fladberg,
Göteborgs Aikidoklubb

Mikael Friberg,
Vellinge Aikido klubb

Mårten Holmberg,
Kalmar Budoklubb

Den fullständiga listan återfinns på Hombu Dojos hemsida på följande länk:
http://www.aikikai.or.jp/pdf/suisen/2020.pdf

12
jun
2020

Uppdaterade riktlinjer för träning och tävling från SB&K

Budo & Kampsportsförbundet, SB&K, har nu släppt uppdaterade riktlinjer för träning och tävling under coronakrisen med anledning av de lättnader...

8
jun
2020

Kommentar till aktuella rekommendationer om covid-19

Svenska Aikidoförbundet arbetar kontinuerligt för att vara uppdaterade kring de regler och rekommendationer som ges med anledning av coronapandemin. Nyligen justerade Folkhälsomyndigheten...

7
jun
2020

Klubbinbjudan till andra dialogmöte med Svenska Aikidoförbundet

Kära Aikidovänner! För knappt en månad sedan arrangerade vi ett dialogmöte med anledning av situationen med covid-19. Förbundsstyrelsen vill nu...

5
jun
2020

Logga in i god tid och testa er browser inför förbundsstämman 2020!

Svenska Aikidoförbundet hälsar alla välkomna till årsstämman som äger rum den 7 juni. Erfarenheterna från de nyligen genomförda digitala stämmorna...