Sverigeläger 2022 – Instruktörer

Startsida   •   Anmälan   •   Schema   •   Instruktörer  •   Uppvisning   •   Bo & ät   •   Middag & fest   •   För unga


Instruktörer

Här presenteras instruktörerna för Sverigelägret 2022. Klicka på pilen i vänsterkant under varje bild för att läsa mer om respektive person.

Informationen uppdateras löpande.

#3 Anna Wilder Hjerppe

Aikido är rörelseglädje, kontakt och kampkonst i ett tillsammans-skapande vilket var det jag föll för -94 när jag första gången klev upp på mattan. Än idag är det det som får mig att känna lockelsen att fortsätta. Jag uppskattar lugnet, tydligheten men också lekfullheten som finns inom Aikidon. De första åren av träningen la jag mycket tid på Uke-rollen för att få förståelse och kunna slipa på teknikernas utförande. Det som karaktäriserar min Aikido och som utvecklats genom åren är mjukt dynamisk, traditionell och experimentell.
De Senseis jag följer är Christian Tissier, Frank Noël och Endo. Min närmaste Sensei är Ulf Hjerppe som också var med och grundade Isshinkai 1995 och som vi fortfarande driver tillsammans med ett härligt gäng i Umeå.

#6 Cecilia Ralfe-Stelander

Har tränat i KFUK-KFUM Uppsala Aikido sedan jag kom till Uppsala som student 1969. Jag började i 1967 med jiu-jitsu och har kompletterat med iaido, kendo, lite jodo, naginata och karate. Mina tränare har varit Ichimura-sensei, Nishio-sensei och Takemori-sensei. Jag var med och byggde upp klubben i Uppsala. Flera gånger följde jag med Ichimura-sensei på läger till Polen och Finland. När Ichimura-sensei flyttade hem till Japan 1986 fick vi själva ta över klubben och jag blev både ordförande och tränare. Nishio-sensei som vi regelbundet inbjöd att hålla läger från 1986 bjöd mig till Japan ett par gånger. Första gången fick jag åka med honom på en läger i södra Japan. Förmodligen den första och enda kvinna som gjort det. Jag har på senare år hälsat på Takemori-sensei ett par gånger i Yokohama. Cenneth Sparby och jag började i slutet av 1980-talet att ha gemensamma läger. Något som var nytt och ovant för många. Först var vi i Tjeckien och sedan i vår systerklubb i S:t Petersburg. Just nu fokuserar jag mest på att möta partnern mjukt och bestämt med irimitenkan och minimal kontakt, så att hennes rörelse fortsätter av sig själv ner mot mattan. Dessutom på bokken och jo.

För Cenneth handlar aikido om passion, fokus och rörelseglädje. Han började träna aikido för Ichimura-sensei i Uppsala hösten 1976, och har under åren haft Kobayashi-sensei och Nishio-sensei som lärare under ett flertal resor till Japan. Cenneth är huvudinstruktör i Uppsalaklubben, tillsammans med Cecilia Ralfe-Stelander. De har under många år även drivit ett Sida-projekt i ryska St Petersburg, med aikido som medel för demokratiutveckling.

#7 Christian Jacobsson

Jag började träna aikido för dryga 25 år sedan och det var kärlek vid första höftkastet. Är sedan 2006 huvudtränare i IKIGAI aikidoklubb (tidigare Gubbängens aikidoklubb). Förutom träningen i egna klubben håller jag även pass och läger på andra klubbar, även internationellt (bl.a Grekland och Norge). Aikido för mig skall vara kul, lekfullt och gärna både dynamisk och utforskande. Mina primära inspirationskällor är Igarashi Sensei, Kobayashi Sensei och inte minst alla härliga träningskamrater.

#8 Daniel Jansson

Jag har tränat budo sedan 1986 och fastnade för aikido 1987. Började träna för Lennart Linder i Ukehashi Aikidoklubb. Startade som en del av Nakaima Aikidoklubb 1991 i Högdalen, därefter 1992 som Högdalens Izanagi Aikidoklubb i egen regi. Min inspiration är främst Lennart Linder, Urban Aldenklint, Kobayashi sensei, Igarashi sensei, Kerstin Fredbäck. Det finns fler som inspirerar men det är svårt att namnge dom alla samt alla nyfikna aikidoutövare.

#9 Elena Bogdanova

Började träna aikido 2004 i Ryssland och hade tränat i olika klubbar och stilar i flera länder. Nu är jag barn-, familj- och ungdomsinstruktör vid Göteborgs aikidoklubb. År 2019 representerade Sverige på IAFs uppvisningen under World Martial Arts Masterships. Hade under flera år följt Ulf Evenås Shihan och inspirerades av Takemusu aiki.

Emmeli Neivak

Jag började träna som 13 åring och har sedan dess gjort många timmar på olika mattor i Sverige och andra platser i världen. Min hemmaklubb har alltid varit Iyasaka och då Iyasaka ingår i Kobayashi dojos nätverk är Kobayashi också en utav mina största inspirationskällor. Det jag älskar mest med aikido är att det finns lika många nyanser som det finns utövare.

#10 Emil Frank

Emil började träna under Jocke Andersson i början av 00-talet, och har sedan dess varit starkt inspirerad av Nishio sensei och kopplingen mellan handform och tekniker med vapen.
Idag följer och tränar Emil främst under Shishiya sensei och besöker honom kontinuerligt i Japan och runt om i världen på olika läger.

Jakob Blomquist

En Lundapåg och när jag instruerar varvar jag ofta tekniker med lattjo variationer för att öppna upp aikidons tekniska potential. Jag är också intresserad av hur vi kan skapa en viss känsla hos vår träningspartner och i gruppen i stort genom mötet på mattan. Vi ses på mattan!

#12 Jan Nevelius

Började som barn i Södra Budoklubben i Farsta på 70-talet. Haft många tränare genom åren men vill nämna Hermansson sensei, Tissier sensei och Endo sensei som de viktigaste. Även Osawa sensei och Yamaguchi sensei har betytt mycket. Min aikido har även påverkats mycket av kashima shinryu, qigong och tai chi chuan.

#13 Jan Eriksson

Började 1974 för Tomita Sensei. Gick efter ett år över till Stockholm Aikikai där jag tränade till 1978 när jag flyttade till Västerås. Henry May startade klubben och Ichimura Sensei besökte klubben regelbundet. Från 1982 har Yoshigasaki Sensei varit min huvudsakliga inspiration. Har dragit igång och håller träning i Västerås, Sala och Enköping.
Mitt motto:” Från Kampsport till Ickekamp Konst”.

#14 Jenny Lagerqvist

ag började träna Aikido på Iyasaka 1989. Sedan dess har jag tränat Aikido på många olika platser för många olika Senseis på läger i Europa och i Japan. 2004 tillbringade jag sex veckor som uchi-deshi i Kobayashi Dojo i Tokyo. Det var en fantastisk upplevelse och Kobayashi är en väldigt stor inspiration för mig. Hans personlighet såväl som hans aikido. Han har ett enormt stort hjärta och han ser alla, inkluderar alla. Hans aikido är också stor, hans energi fyller upp hela rummet. Det är mitt mål, att sprida energi och hjärta på samma sätt. Ser fram emot att ses i maj!

#15 Jimmy Larsson

Jag tränar och undervisar till vardags i Aikido Sundsvall Meiseikai. Mina största
inspiratörer och förebilder inom aikido är Nishio sensei och Shishiya sensei. Efter att
ha tränat för Nishio sensei har jag nu följt Shishiya sensei i över 22 år och tränar
regelbundet både i Sverige, Europa och Japan. Jag undervisar också i flera länder.
Min största fascination just nu är att genom aikido träna oss i att kommunicera,
vägleda och ”lyfta” våra medmänniskor.

#16 Joakim Andersson

Joakim har tränat budo sedan 12-års ålder och 1996 bildade han aikidosektionen i Sandviken budo- och kampsportsklubb. Sin ledstjärna hittade han i mitten av 90-talet i mötet med Nishio Sensei. Idag inspireras Joakim av alla som med lust och glädje delar med sig av sina erfarenheter.

#33 Johan Lindgren

Jag började träna 1/4 1989 på Iyasaka aikidoklubb, och fastnade direkt. År 1994 var jag med och startade Vanadis Aikido, där jag fortfarande tränar och instruerar. Min främsta lärare är Franck Noël, som jag träffade redan 1990 i Frankrike. Även Seishiro Endo och Christian Tissier är stora inspirationskällor.

#17 John Lundin

Inspireras av möten, i teknikerna, på mattan, på läger och i vardagen.
Jobbar just nu med att bara ”vara” i tekniken utan att förutfattad mening.

#18 Jonas Palm

“The purpose of training is to tighten up the slack, toughen the body, and polish the spirit.” — Morihei Ueshiba
Eftersom jag kan skriva under på det i alla delar, är jag antagligen en traditionalist. Fast  ”Always practice The Art of Peace in a vibrant and joyful manner.”
är minst lika viktig.

#19 Lasse Niklasson

Jag började träna Ki-Aikido januari 1992, samma kväll som jag flyttade till Stockholm. Min Sensei inom Ki-Aikido har så klart alltid varit Yoshigasaki Sensei, fram till hans bortgång 2021. Runt år 2000 började jag även träna Aikikai för Peter Spangfort ute i Järfälla Aikido. Jag har sedan dess träna Ki-Aikido och Aikikai parallellt. Aikikai tränar jag primärt hos Stockholm Aikikai för Peter. När Sugawara Sensei eller Yamashima Sensei besöker Sverige försöker jag alltid träna för dom. Jag gör gärna spontana besök på klubbar runt om i världen. Sedan flera år tränar jag också intensivt Taiji Quan, primärt för Adam Mizner.

#21 Leif Sunje

Jag började träna 1981 hos Hasse Gauffin efter att mina föräldrar öppnat telefonkatalogen och hittat aikido i Vällingby. ”Han ska väl hålla på med något” och så fick det bli och tacksam är jag för det! Hasse såg sedan till att vi ungdomar kom ut på träningsläger och fick möta den smältdegel av instruktörer som gästade Sverige under 80- och 90-talen. 1997 träffade jag Takemori-sensei som jag alltjämt tränar för och det inspirerar mig att studera på djupet, men det är också viktigt för mig att försöka förstå andras aikido och annan budo. Att fånga det djupa och eleganta i våra förebilder för att försöka föra det vidare till dig som kommer efter.

#20 Linda Wennersten Sporre

Jag började träna aikido 1993 som komplement till min thaiboxning. Under en tid tränade jag båda, men min hängivenhet till aikido var större. Aikido är så mycket mer än bara träning, det är ett livslångt lärande med ständig möjlighet till utveckling. Min första sensei och examinator var Peter Niesing Sensei. Tidigt i mitt aikidoutövande började jag att följa Ulf Evenås Shihan och under 10 år, 1995 – 2005, anordnade vi årligen läger med honom. 2005 kom jag till ett vägskäl och valde att följa Patricia Hendrick Shihan. Ett val jag aldrig ångrat.

#35 Lisa Larsson

Jag kom först i kontakt med aikido genom Jorma Lyly och Mats Ahlin på Nuboko Aikidoklubb år 2003, och fångades omedelbart av de vackra rörelserna, kontakten och den djupa filosofin. Inom ett år hade jag även hittat till Vanadis Aikidoklubb och Jan Nevelius pass. Dessa tre är än idag min största aikidoinspiration.

#22 Magnus Burman

Jag inspireras av den träningsglädje jag hittar hos andra aikidokas, både hos instruktörer och tränande. Att vi har en ärlighet i mötet är viktigt för mig, att budon finns där. Min aikidokarriär startade i Brandbergen 1981 och mina teknikformer kommer från regelbunden träning för Christian (Ikigai), Urban (Iyasaka), Kobayashi, Igarashi samt far & son Ueshiba (Hombu dojo).

#23 Maria Ahlström

Aikido är glädje för mig. En möjlighet att utvecklas och en ödmjukhet inför att varje möte med uke är något unikt, något som skapas just där och då. Jag började träna 1991 på Iyasaka Aikidoklubb och har nu tillsammans med några härliga kamrater startat Minnano aikidoklubb. Min största inspirationskälla är Igarashi Sensei, han utmanar mig och får mig alltid att tänka till.

#25 Mats Alexandersson

Min aikidobana startade i Göteborg 1984 under Shihan Ulf Evenås 7 dan. Var en av instruktörerna där, brevid Jan Bratt, Pia Moberg och Dan Borg, och följde med på läger i landet och även utomlands.
Jag flyttade senare till Stockholm och tränade direkt under Takeij Tomita  Sensei som även han betytt otroligt mycket för min förståelse för aikidon med rötterna i Iwama. Naturligtvis blev nästa steg att även träna direkt för Saito Sensei i Iwama vilket gjorde att jag tidigt var uchi deshi och lärde där känna en inspirerande sempai, Patricia Hendricks Shihan. Efter att jag startade Stockholms AIkidoklubb har jag hunnit med att arrangera Sverigeläger i styrelsen, ordförande, viceordförande, sekreterare i Aikidosektionen, hålla läger såväl nationellt som internationellt,  samt skriva några böcker om traditionell aikido. Saito Sensei är min stora inspiration och ledstjärna i mitt försök att föra den traditionen vidare.

#24 Mats Strömgren

Träningsåret 2020 innebär för min del 30 år med Aikido. Tre decennier är lång tid och
ryggsäcken har med åren blivit tämligen full av intryck och kunskap som omvandlats
till eget uttryck.
I inspiration och vägledning har jag hela tiden stannat kvar i Iwamaaikidons ”linje”,
hos familjen Saito, idag under ledning av Hitohira Saito och hans äldste son Yasuhiro
Saito. Takemusu Aikido Göteborg är idag den enda klubben i Sverige som valt den
vägen.
Det är fantastiskt roligt att få vara med på Sverigelägret igen. Där kommer jag att
bjuda på sådant jag tycker är kul. Det är för mig essensen av Sverigelägret – att ha
kul tillsammans med likasinnade.
Vi ses på mattan!

IMG_4136

Niklas startade sin Aikidoresa 1984 i Torsby Aikidoklubb 12 år gammal för Lasse Sensei. Nu 36 år senare är han ordförande för klubben och undervisar både barn och vuxna. I början av 90-talet startade han Sunne Aikidoklubb och var dess Dojo Cho / huvudinstruktör och ordförande under nästan 10 år.
Saito sensei är hans största inspirationskälla. 1988 kom Saito Sensei på besök till Stockholm och detta blev hans första läger för honom. Sedan dess så följde han Saito Sensei. 1996 var han Uchi-deshi i Iwama Dojo.
Niklas undervisar regelbundet på läger runtom i Sverige.

Hans nuvarande grad är 5 Dan Aikikai (2019), Shidoin (2014), 3Dan Iwama Ryu och 3Dan Bukiwasa (Vapeninstruktörs licens) (2000) av Saito sensei.

#38 Peter Spangfort

Började träna 1978 i Budokwai på Fregatan 20 i Sth. I början tränade jag för Hans Gaufffin, Kenneth Linder samt Ichimura sensei. 1981 åkte jag till Japan och tränade där mest för Kobayashi sensei, Igarashi sensei, Yamaguchi sensei, Endo sensei samt Nishio sensei. 1982-1997 fokuserade jag på Tohei senseis ki-aikido under Yoshigasaki sensei. På senare tid har jag främst påverkats av Sugawara sensei som jag även tränar Katori Shinto ryu kenjutsu för, samt Yamashima sensei.

#26 Pia Moberg

Började träna aikido 1974 i Göteborg. Hon åkte till Iwama första gången 1988, för att träna under Morihiro Saito Sensei. Idag är Pia chefsinstruktör på Riai Aikido Dojo, som hon grundade med Jan Bratt 2003. Hon är en av grundarna till konceptet Happy Aikido. Huvudsaklig inspirationskälla är Morihiro Saito Sensei.

#27 Rickard Edman

Född och uppvuxen (nästan iallafall) på Aikido Dojo Liljeholmen. Jag uppskattar och inspireras av Aikido med mycket kraft och finess. Ukemi är centralt – att bli kastad är ju trots allt det roligaste som finns, eller hur?

#28 Stefan Stenudd

Jag började träna aikido i Järfälla för Allan Wahlberg 1972. Sedan Ichimura, Nishio, Tamura och Sugano, för att nämna dem som betytt mest. Sedan 1991 instruerar jag på Enighet i Malmö. För mig är denna kampkonst framför allt en konst, därför alltid inspirerande och aldrig fullbordad. En upptäcktsresa. Ibland ren magi.

#29 Stefan Jansson

Jag började träna i Brandbergens Aikidoklubb 1985.
I min aikido arbetar jag med sambandet mellan olika tekniker. En principlösning som ger fotarbetet den frihet som krävs vid fria tekniker och flera anfallande.
Jag brinner även för att sporra och coacha ungdomar, för att stärka återväxten inom svensk aikido.

#34 Sten Frödin

Jag började träna aikido på Iyasaka aikidoklubb -95 när jag var 6 år och Urban Aldenklint höll första passet. För mig är det viktigt med en fin och dynamisk
aikido där man får jobba mycket med kroppen, bli trött och svettig.

image

ag började träna som 15-åring i Umeå Aikidoklubb i slutet av 80-talet. För mig är aikido möjligheternas kampkonst som har något att erbjuda för alla. Jag har tränat för många lärare genom åren men vill särskilt nämna Endo Sensei, Franck Noël Sensei och Christian Tissier Sensei. De allra viktigaste lärarna är ju dock alla som jag haft förmånen att träna tillsammans med både som uke och tori, särskilt Anna Wilder Hjerppe som jag tränat tillsammans med i många år.

Jag vill att min aikido ska var dynamisk, övertygande och fylld av glädje men ändå på största allvar. Aikido är såväl möjligheternas som paradoxernas kampkonst.

#31 Urban Aldenklint

Jag började träna aikido 1977 i Nakaima Aikidoklubb för Lennart Linder.
Tränade mycket för bl.a. Ichimura-sensei, Igarashi-sensei, Tamura-sensei och många andra innan jag for till Japan 1980 för nästan ett års träning på heltid. Vid hemkomsten 1981 startade jag och Ulf Linde Iyasaka Aikidoklubb för att ta vara på och utveckla det vi hade lärt oss i Aikido Kobayashi Dojo och Hombu Dojo. Jag har rest och tränat flitigt utomlands och har ett väl utbrett kontaktnät runt hela världen.Kobayashi Dojo är min huvudinspiration.

#39 Ylva Beckman

Jag tränade aikido som tonåring en kort period i början av 70-talet. Efter ett uppehåll på 13 år återvände jag till aikidon 1986. Var en av nio som startade Aikido Dojo Gamlestaden 1989 och är nu huvudinstruktör där sedan några år. Jag har haft många lärare genom åren och min viktigaste inspirationskälla numera är Patricia Hendricks, en av Saito Senseis främsta elever. Varje dag på mattan innebär nya utmaningar och erfarenheter, gemenskap och glädje.

#1 Åke Bengtsson

Började träna 1977 med Lennart Linder i Sätra. Vi blev ett gäng som stannade kvar i Sätra under många år. Vi inspirerades av ett gäng goa aikidokas från olika klubbar i stockholm och vi åkte runt och hälsade på varandra. Vi reste runt i Europa på somrarna för att söka oss vidare. Där träffade vi andra stora mästare som inspirerade oss. Vi sökte oss ända till Japan där vi fick kontakt med andra stora mästare bland annat Kobayashi sensei. Nu inspireras jag av alla jag möter på mattan, du du och du.

#4 Åsa Bergström

Aikido för mig är en del av min budoresa som har varit på gång sedan slutet på 70-talet. Den första förundran kom med Ichimura Sensei och följdes sedan av min största inspiration Tomita Sensei. Nu förundras och inspireras jag av varje möte på mattan samtidigt som jag med Happy Aikido har möjlighet att föra vidare glädjen till andra aikidoka.

#5 Åsa Scherrer

Började träna 1981 för Urban Aldenklint och Ulf Linde. Vi ingår i Aikido Kobayashi Dojo och tränar aikido i den vänskapliga andan. Under många år tränade jag på somrarna i Frankrike för Tamura Sensei, Sugano Sensei och Yamada Sensei. Känslan i aikido och möjligheter att fortsätta utvecklas gör att jag fortsätter att träna, instruera och vara nyfiken på aikido.