Salma El-Jazouli, 16 år

2 kyu, Ikigai Aikidoklubb

Hur länge har du tränat?
Jag har tränat i ca sex år.

Hur kom det sig att du började med Aikido?
En kompis tränade aikido och då ville jag också prova.

Vilken är din favoritteknik/favoritövning?
Jag föredrar vapenteknikerna med jo. Jon är smidig och det finns så otroligt mycket man kan göra med den, både själv och med en partner. Den avlånga formen skapar utrymme, vilket ger en möjlighet till en rad olika skydd eller kontringar.

Vad tycker du är svårast med Aikido?
Det svåraste med aikido är nog att falla mjukt, speciellt från höga fall.

Hur känns det i kroppen när man har tränat ett pass?
Man känner sig lugn, som om all stress försvunnit.

Har du varit på några träningsläger? I så fall vad var roligast med det? Vad skulle du vilja göra mer på läger?
Jag har varit på fyra träningsläger. Det bästa med lägrerna var att träffa nya personer och få lära sig av de. På nästa läger skulle jag vilja göra något utanför dojon, som att åka till ett badhus eller nöjespark. Då får man möjlighet att lära känna de man tränar med utanför mattan.

Hur kan man göra Aikido mer känt (och populärt)?
Man kan göra aikido mer känt genom att berätta för ens vänner och familj, då kommer fler få upp ögonen för kampsporten.

Hur ska man göra för att få fler att börja träna aikido?
Reklam på sociala medier, som instagram och facebook. Då kan man nå olika åldersgrupper och personer som inte hört talas om sporten.

Vem är din förebild inom Aikidon?
Mina förebilder inom aikidon är framförallt mina vänner. Utan de skulle jag inte vara på den nivå är jag är på idag. Vi utmanar varandra till att bli bättre och hjälper till när det behövs, det finns en gemensam respekt mellan oss.

Hur skulle du vilja vara som instruktör?
Som instruktör skulle jag vilja lära ut ovanliga tekniker och övningar. På så sätt utmanas alla, oavsett hur länge man har tränat. Jag skulle även hålla vissa av passen utomhus och då med fokus på vapentekniker.

Om du skulle starta en egen klubb i framtiden, kan du beskriva hur den skulle se ut och vara?
Min klubb skulle ha ett utrymme utanför dojon där man kan hänga av sig utekläderna och fika efter träningarna. Utanför min klubb skulle det finnas en stor gräsmatta som man på somrarna kan träna och grilla på, ungefär som fältet utanför ikigai aikidoklubb. Då får jag möjlighet att variera mina pass med vissa utomhus.

Uppvisning: