Orvar Stenberg, 18 år

1 kyu, Riai Aikido Dojo

Hur länge har du tränat?
Jag har tränat i ungefär åtta år.

Hur kom det sig att du började med Aikido?
Det var en av mina kompisar i skolan som tränade aikido. Jag tränade karate och vi brukade prata om våra respektive kampsporter på rasten. Jag blev alltid lite sur när hans aikido funkade bättre än mina slag, och en dag tog han med mig för att prova på. Några veckor senare slutade jag karaten och var en fullt indoktrinerad aikidoka.

Vilken är din favoritteknik/favoritövning?
Jag skulle nog säga att det är första kumitachi. Det är bara så gött att filea sin stackars partner.

Vad tycker du är svårast med Aikido?
Aikido handlar ofta om att övervinna sina egna spärrar. Även om man vet att man exempelvis måste sjunka ner mer med benen eller vrida mer på höften så finns det någon slags del av en som inte riktigt tillåter det. Ju mer man tränar desto lättare blir det att låta kroppen göra det huvudet vill, för man måste låta sig bli helt och hållet besatt av aikins kraft.

Hur känns det i kroppen när man har tränat ett pass?
Känslan efter ett pass är ungefär samma som den när man precis har vaknat efter en bra dröm och fortfarande känner sig inne i drömmen. Jag lyckas alltid helt glömma bort mitt “andra vanliga liv” (det utan aikido), när jag är på mattan och tränar. Det finns helt enkelt inte plats för något annat än “nu”.

Har du varit på några träningsläger? I så fall vad var roligast med det? Vad skulle du vilja göra mer på läger?
Jag har varit på en del läger. På Riai har vi vårt årliga Summer Camp som jag alltid försöker vara med på. Det bästa med olika slags träningsläger är alltid gemenskapen som bildas när man träffar personer från andra klubbar, eller får flytta sin aikido till en ny dojo, eller bara när man äter middag tillsammans.

Hur kan man göra Aikido mer känt (och populärt)?
Jag tror det är jättebra att man har uppvisningar på olika festivaler och att man ger möjligheter för utomstående att prova på. Förutom att få nya personer att träna aikido är det också viktigt att få de som redan tränar att fortsätta göra det, och jag tror att just aikido är väldigt bra på det. Jag vet nästan ingen som har slutat med aikido.

Hur ska man göra för att få fler att börja träna aikido?
Jag tror att man ska fokusera mer på och understryka den spirituella delen av aikido. Det finns så väldigt många kampsporter där ute, och det är lätt att som nybörjare bli vilse mellan alla alternativ. Spiritualitet är nog viktigare än någonsin för många, och jag tror att om folk skulle få se den här grundläggande men ofta lite hemliga delen av aikido skulle fler bli intresserade.

Vem är din förebild inom Aikidon?
Min förebild är nog Felix Langenius från Riai. Han är ett år äldre än mig och var alltid på dojon mest av alla, och hade en oerhörd motivation och ett driv som inspirerar mig i min träning. Han var också en jäkel på fall.

Hur skulle du vilja vara som instruktör?
Jag vill gärna vara någon som finns där för dem som har ett eget driv och frågar “vad är detta?”, “hur gör man?”, och som själva vill utforska sin aikido. Men det viktigaste är att göra det kul för alla, oavsett vilken del av träningsupplevelsen som de gillar. Happy happy!

Om du skulle starta en egen klubb i framtiden, kan du beskriva hur den skulle se ut och vara?
Jag kan nog faktiskt inte tänka mig en bättre klubb än Riai. Det är intressant, tycker jag, om man förutom att bara ha dojon som en träningsplats för aikido också använder det som ett slags center för japansk kultur. Man kan exempelvis också spela taiko eller måla japansk kalligrafi, eller annat som ger en en mer holistisk kulturell upplevelse. Framförallt ska dojon vara en plats för gemenskap. Det är människorna som är dojon, inte huset.

Uppvisning: