Joakim Elfvén, 25 år

2 dan, Enköpings Ki-Aikidoklubb

Hur länge har du tränat?
Jag tränar i Enköpings Ki-aikidoklubb och har tränat i drygt 18 år.

Hur kom det sig att du började med Aikido?
Jag började som sjuåring genom att följa med en kompis som tyckte att jag skulle testa på. Jag fortsatte medans alla andra kompisar slutade, vilket resulterade i att jag blev den yngsta i Sverige som tog 1:a Dan som 18-åring i Ki-Aikido och idag har jag 2:a Dan.

Vilken är din favoritteknik/favoritövning?
Min favoritteknik skulle jag säga är kaitenage eftersom man får ett så härligt flyt i den.

Vad tycker du är svårast med Aikido?
Aikido är inte den lättaste martial art konsten men det svåraste för mig är att hålla koll på tsuzukiwasor, vilka tekniker det är i en tsuzukiwasa och vilken ordning teknikerna kommer i.

Hur känns det i kroppen när man har tränat ett pass?
Det är lite olika hur det känns efter en träning beroende på intensitet men för det mesta så har man en avspänd känsla i kroppen och såklart så är man glad!

Har du varit på några träningsläger? I så fall vad var roligast med det? Vad skulle du vilja göra mer på läger?
Jag har varit med på en hel del läger, Ki-Aikido men även Aikikai. Det roligaste med läger är att man får träna med personer från andra klubbar, vare sig med nya personer eller med dom som har tränat ett tag. Läger har nog redan allt som kan erbjudas: träning, alla trevliga människor och på kvällen gå ut och äta tillsammans!

Hur kan man göra Aikido mer känt (och populärt)?
Lättast att nå ut med aikido idag är sociala medier, men man kan försöka att också förmedla och förklara vad aikido är och vad det går ut på.

Hur ska man göra för att få fler att börja träna aikido?
Det lättaste sättet att få nya att träna är att ta med en kompis eller en familjemedlem, som sen kanske berättar för en annan kompis att testa på, som det var för mig.

Vem är din förebild inom Aikidon?
Min förebild är min pappa! Hade det inte varit för honom och hans driv så hade jag nog slutat när mina kompisar slutade.

Hur skulle du vilja vara som instruktör?
I dagsläget så är jag instruktör för alla åldrar och jag ser mig som en omtyckt instruktör pga att jag gillar att ha en positiv stämning när vi tränar och att jag anpassar mig efter varje individ som tränar. Som instruktör vill jag ju också hålla koll på alla tekniker och inte göra misstag när jag visar tekniker, t.ex visa tekniken felaktigt.

Om du skulle starta en egen klubb i framtiden, kan du beskriva hur den skulle se ut och vara?
Det är inte långt kvar tills jag blir huvudinstruktör i Enköpings Ki-aikidoklubb och jag vill behålla den som den är i dagsläget men även förbättra den och få fler barn och ungdomar. Vi har en stor barn- och ungdomsverksamhet vilket är jättekul men ännu roligare skulle vara att jag som huvudinstruktör kan göra den större.

Uppvisning: