Svenska Aikidoförbundet har ansökt om att bli trossamfund

Svenska aikidoförbundets förbundsstyrelse beslutade på sitt sammanträde 2019-03-24 att ansöka om att bli registrerad som trossamfund. Redan dagen efter så lämnades med bud en formell ansökan till Kammarkollegiet. För att bli registrerat som trossamfund måste man ha sammankomster med tillbedjan och meditation.

– Våra sammankomster innehåller meditation och vi uttalar klart att vi tror på att det vi gör fungerar i verkliga livet – även om vi inte kan leda det i bevisning. Precis som alla andra trossamfund med andra ord, uttalar sig förbundets nyvalde ordförande Magnus Burman.

– Den omedelbara fördelen med att bli trossamfund är att vi kan begära att medlemsavgiften debiteras på skattsedeln. Vi hade tänkt oss 1 % – det räcker såväl centralt som till klubbarna, som inte längre själva behöver syssla med uppbörd av avgifter, säger kassören Barbro Cartwright.

Detta betyder att vi får nya titlar på alla nivåer. Klubbarna omvandlas till pastorat och klubbinstruktörerna blir pastorer. Förbundsstämman blir nationell kyrkofullmäktige och förbundsstyrelsen blir kyrkoråd. Dessutom innebär det att graderingskommitténs ledamöter blir biskopar.

– Jag ser fram emot att jag i stället för Sensei blir titulerad Ers Högvördighet, säger en omåttligt förtjust Urban Aldenklint, som är sammankallande i den nuvarande graderingskommittén.

När svensk aikido inte längre är ett idrottsförbund så får vi skriva nya stadgar och istället kalla oss för Svenska Aikidosamfundet. Vi kommer också att behöva en andlig ledare i form av en ärkebiskop som har djupa spirituella rötter såväl som avancerade färdigheter i aikido.

Det hetaste namnet för att axla det uppdraget är givetvis den snart 67-årige Steven Seagal, som är buddist och aikidoka. I februari 1997 tillkännagav Lama Penor Rinpoche från Palyul kloster att Seagal var en tulku, och speciellt reinkarnationen av Chungdrag Dorje, en 1700-tals terton av Nyingma, den äldsta sekten av tibetansk buddhism. Ett utmärkt val alltså. Det finns dock inget besked om hur det blir med den saken men sedan förbundsstyrelsen idag på morgonen beslutat tilldela Seagal titeln Servus Dei – det första steget i kanonisering – så får man anta att saken är klar.

PS. Sedan 2011 har Per-Åke Wilhelmsson skrivit aprilskämt på förbundets webbplats. De finns alla bevarade på denna sida: https://www.svenskaikido.se/aprilskamt/.

9
apr
2024

Anmäl er till förbundsstämman 2024!

Svenska Aikidoförbundet genomför likt 2023 även detta år sin förbundsstämma som ett hybridmöte, alltså både digitalt och fysiskt på plats...

8
apr
2024

Fyra nya Shihan i Sverige

Svenska Aikidoförbundet har berikats med ytterligare fyra Shihan, den högsta instruktörstiteln som delas ut från Aikikai Hombu Dojo. Förbundet önskar...

1
apr
2024

Sponsring på klubbnivå förstärker kassan hos klubbarna

Kungsörs Aikidoklubb är först ut med sponsorreklam på sina dräkter enligt de nya avtal som förbundsstyrelsen träffat med ett antal...

29
mar
2024

Frågeformulär till våra medlemsklubbar

Hej klubb, Förra veckan kallades det till förbundsstämma 2024 i och med öppnandet av sidan för den kommande stämman. Den...