NYHETSARKIV  
 
● STARTSIDA
● FAQ AIKIDO
● SÖK KLUBBAR
● OM AIKIDO
● OM FÖRBUNDET
● KALENDARIUM
● FUNKTIONÄRER
● DOKUMENT
● PROTOKOLL
● MEDIA
● UNGDOM
● JÄMSTÄLLDHET
● UTBILDNING
● AIKIDOBILDER
● BIDRAG
● LÄNKAR
● VERKTYG
● GRADERING
 
  

Ett urval av gamla nyheter

Nyheter blir efter tag inte längre nyheter. Men de kan vara intressanta ur ett historiskt perspektiv. Därför har vi gjort ett urval på de nyheter som fallit bort från vår STARTSIDA men som är viktiga att bevara för framtiden. Urvalet är snävt för att denna sida inte ska bli alltför omfattande. Med tiden kanske vi gallrar lite till.

Många länkar fungerar inte längre och är då istället markerade i kursiv stil. De få länkar som finns kvar leder enbart till dagsaktuella sidor. 

2017
2017-01-08  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2017

Andreas FalkMaria AhlströmBörje LindénLeif SunjeSom alltid så här års offentliggör Stiftelsen Aikikai årets nya högre grader. Svenska Aikidoförbundet har därför glädjen att gratulera följande medlemmar:
    Börje Lindén har erhållit 7 dan,
    Maria Ahlström och Leif Sunje har erhållit 6 dan, samt
    Andreas Falk har erhållit 5 dan.

2016
2016-12-13  Hela uppvisningen från jubileumslägret finns på YouTube

Hela uppvisningen från jubileumslägret finns nu på förbundets Youtube-kanal Denna länk öppnas i nytt fönster som en kortfilm - gjord av Jappe Liljedahl. Svenska Aikidoförbundet fyllde 55 år och Waka Sensei - hitrest från Japan - var instruktör på lägret. Aikido i Sverige 1961-2016 ägde rum 4-6 november med flera hundra deltagare i Eriksdalshallen i Stockholm.
    Förutom filmer så finns bilderna som Magnus Hartman har tagit. Allt finns på sidan MEDIA - AIKIDO 55 ÅR 2016, där fortlöpande publicering kommer att ske.

Fotograf: Magnus Hartman

2016-10-12  International Aikido Federations kongress 2016

Under veckan 27 september till 2 oktober höll International Aikido Federation (IAF) sin 12:e kongress. Kongressen, som hålls vart fjärde år, gick i år av stapeln i Takasaki City, Japan. Från Sverige deltog tre delegater – Leif Sunje och Ulrika Öberg från förbundsstyrelsen samt Urban Aldenklint från graderingskommittén – och en observatör – Ulf Evenås från graderingskommittén. Bland höjdpunkterna på agendan fanns inval av nya medlemsorganisationer och val till styrelsen, IAFs Directing Committee (DC). Glädjande för svensk aikidos del valdes Svenska Aikidoförbundets ordförande Leif Sunje in i DC som Vice Chairman.
    – Det är naturligtvis väldigt roligt men också ett stort ansvar att få detta förtroende, säger Leif. Det är nu jobbet börjar på allvar! Jag vill passa på att framföra ett stort tack till alla de som jobbat hårt för att göra detta möjligt.
    Träningslägret, som alltid arrangeras parallellt med kongressen, fick äran att vara det första evenemanget som ägt rum i Takasaki Citys helt nybyggda arena. Bland instruktörerna återfanns Hombu Dojo-cho Mitsuteru Ueshiba, Sverigeaktuell med Svenska Aikidoförbundets 55-årsjubileum i november, samt IAFs president och Aikido Doshu Moriteru Ueshiba. Bland instruktörerna fanns även vår egen Ulf Evenås.
    – Det känns mycket hedersamt att vara en av de shihans som var inbjudna att hålla pass under kongresslägret, säger Ulf. Att få undervisa med upp mot 700 aikidokas på mattan är ganska fantastiskt och något som man inte får göra så ofta. Jag upplevde atmosfären på mattan som mycket öppen och deltagarna visade en positiv inställning till träningen.
    Kongressen hade även jämställdhet som tema. Tre kvinnliga instruktörer höll träningspass och på kvällstid arrangerades det två diskussionsforum som utforskade jämställdhet inom budo från olika perspektiv. Vid ett av dessa tillfällen var Ulrika Öberg en av moderatorerna för gruppdiskussionerna.
    Kongressveckan avslutades under söndagen med uppvisningar som inkluderade IAFs medlemsdelegationer (där Leif Sunje representerade Sverige), undervisande Shihans inklusive Ulf Evenås och Doshu Moriteru Ueshiba.
    Läs mer på IAFs webbplats www.aikido-international.org Denna länk öppnas i nytt fönster och Facebook-sida www.facebook.com/InternationalAikidoFederation/ Denna länk öppnas i nytt fönster, som även har videofilmer från uppvisningarna.

2016-10-01  Leif Sunje vald till vice ordförande i IAF

International Aikido Federation (IAF) har kongress i Japan 27 september – 2 oktober. Ny Directing Committee (DC) har utsetts och till Chairman har valts Kei Izawa och till Vice Chairman Leif Sunje.

2016-09-12  Aikidons Dag genomfördes 27 augusti 2016

Aikidons Dag anordnades i år lördag 27 augusti och ett antal klubbar hade olika former av aktiviteter. Det finns lite rapporter från klubbarna på eventet på Facebook på denna länk Denna länk öppnas i nytt fönster.
    Avsikten med Aikidons Dag är att vi försöker tillsammans uppmärksamma aikidon på bästa sätt i syfte att locka flera till vår aikidogemenskap.

2016-07-06  Idrottens dag i Almedalen en succé

Onsdag 6 juli deltog Svenska Aikidoförbundet (som enda förbund från SB&K) i Riksidrottsförbundets evenemang Idrottens dag under Almedalsveckan på Gotland. Förutom ett hundratal glada ”prova-påare” gästades mattan också av Bamse, världens starkaste björn.
    Idrottens dag började med dystert väder och låga förhoppningar om högt antal besökare, men redan vid öppnandet av prova-på-verksamheten fanns det ett par träningssugna ungdomar i aikidotältet. Och mot slutet av dagen hade cirka ett hundratal både stora och små klivit på mattan för att förtjäna sitt ”svarta bälte”.
    – Volten var roligast. Och så var det häftigt att ta ner han jag provade med på marken, säger Hektor, 6 år, som aldrig provat aikido förut och precis fått det svarta bandet knutet runt handleden.
    Till och med Bamse, världens starkaste björn, vågade sig på att prova några tekniker och lyckades riktigt bra.
    Under dagen bjöds Almedalens besökare också på fina framträdanden från delar av Nationella Uppvisningstruppen varje timme, vilket var mycket uppskattat av publiken. Uppvisningarna höjde stämningen på evenemangsområdet ytterligare och bidrog även till att fler blev sugna på att delta i prova-på-aktiviteten. Också alla de som hjälpt till att göra dagen möjlig förtjänar ett stort tack.
    Det finns också ett reportage på SB&K:s webbplats Denna länk öppnas i nytt fönster.

2016-05-10  Ännu ett uppskattat Sverigeläger

I helgen 5-8 maj 2016 möttes aikidoutövare från hela landet i Skellefteå, för att träna och utbyta erfarenheter under det traditionsenliga Sverigelägret. Evenemanget, som i år firade 30-årsjubileum, besöktes av cirka 115 glada och kunskapstörstande personer.
    Förutom varierande och rolig träning ledd av 28 duktiga instruktörer, bjöds deltagarna på ett stabilt framförande av medlemmar ur Nationella Uppvisningstruppen, samt trevligt umgänge under festkvällen på lördagen.
    Vi i Svenska Aikidoförbundet tackar nu värdklubben Shirakawa Aikidoklubb Skellefteå för ett väl genomfört läger, och Nationella Uppvisningstruppen samt alla tränande och instruktörer för ert deltagande.

2016-01-10  Högre aikikaigrader vid Kagamibiraki 2016

Lars StjernstedtSom alltid så här års offentliggör Stiftelsen Aikikai årets nya högre grader. Svenska Aikidoförbundet har därför glädjen att gratulera följande svenska aikidoutövare:
    Lars Stjernstedt har erhållit 6:e dan.
    Anna Spangfort, Håkan Karlsson, Jenny Lagerqvist, Marijan Sprem, Per Wallvide,  Thomas Hellsen samt Åsa Scherrer har alla erhållit 5:e dan.
    Därtill vill vi också gratulera sverigebekante Christian Tissier som erhållit 8:e dan.

2015
2015-11-10  Ungdomslägret i Sundsvall blev en succé

Ungdomslägret hölls i Sundsvall 26-27 september. Det var Sundsvalls Budoklubb som fick uppdraget och som förtjänstfullt arrangerade lägret.
    140 ungdomar och 41 ledare deltog under helgen på 21 stycken 50 minuters träningspass. Träning varvades med uppvisning, godisskattjakt, eldshow och avslutades på söndagen på äventyrsbadet, Himlabadet. Det var många trötta men glada ungdomar, ledare och arrangörer som alla fick med sig en specialdesignad handduk hem och inte minst många nya vänner och kontakter.
    Lite mer information från gångna ungdomsläger finns på sidan UNGDOM. Ett antal bilder från lägret kan ses på sidan MEDIA UNGDOMSLÄGER 2015. Bilderna är tagna av Joakim Andersson.
    Svenska Aikidoförbundet tackar arrangören Sundsvalls Budoklubb - Aikido Sundsvall Meiseikai för ett väl genomfört läger. Nästa ungdomsläger är planerat till Kristi himmelsfärdshelgen 2017.

2015-07-03  Svenska Aikidoförbundet deltog i Idrottens dag under Almedalsveckan

Idrottens dag gick av stapeln 1 juli under politikerveckan i Almedalen på Gotland. Svenska Aikidoförbundet bidrog till evenemanget med uppvisningar varje timme, och prova på-verksamhet under hela dagen. Totalt gästades aikidotältet av ett hundratal träningssugna barn och ungdomar. Även ett antal vuxna – däribland Peter ”Foppa” Forsberg – vågade sig upp på mattan för att prova fall och en och annan teknik.
    — Det här är ett fantastiskt tillfälle för oss att synas och tala om att aikido finns och vad det är för något. Det personliga mötet med både barn och vuxna är jätteviktigt, säger Daniella Wiener, deltagare i uppvisningsgruppen.
    Gotland visade sig från sin bästa sida med strålande sol och värmebölja under Idrottens dag. Redan vid öppnandet klockan tio flockades barn och ungdomar vid aktiviteterna för att prova olika idrotter, och vid dagens slut hade ett hundratal unga gästat aikidotältet.
    Uppvisningsgruppen, som denna gång representerades av Daniella Wiener, Michael Sederlin och Sten Frödin, hann med inte mindre än fem uppskattade uppvisningar vilka drog stor publik och bidrog till intresset för att prova på aikido.
    Även Lasse Stjernstedt, Magnus Burman, Stefan Jansson, Göran Nordberg och Jonathan Jacobsson Ponteciano bidrog med riktigt bra energi och såg till att dagen blev en succé.

2015-05-24  Lars-Göran Andersson 70 år och 50 år på mattan

Lars-Göran Andersson 70 år och 50 år på mattan. Foto: Per-Ola Olsson14-15 maj, firades 50 år på mattan med Lars-Göran "Lasse" Andersson 6 dan som samtidigt passade på att fylla 70 år. Svenska Aikidoförbundets representant, Åsa Bergström, fanns på plats med över 60 stycken andra aikidokas från hela Sverige för att gratulera jubilaren.
    Lasse har tränat aikido sedan mitten på 60-talet och har varit i Japan och tränat flera gånger under längre perioder. 2006 erhöll Lasse 6 dan Aikikai. Sedan 1979 finns Lasse på plats i Torsby där han varje år har flera uppskattade lägerveckor för både uchi-deshi och soto-deshi under sommarhalvåret. Torsby och Svenneby Aikidoklubb är Lasses hemvist i den dagliga Aikido-vardagen, men han håller regelbundet läger på flera platser i Sverige och åker runt hela världen för att träna aikido. Lasse tränar, lär sig och utvecklar fortfarande sin aikido som han sedan delar med sig av till alla de som uppskattar en av Sveriges mest erfarna aikidokas.

2015-05-05  Ulf Evenås har tilldelats RF:s förtjänsttecken 2015

Riksidrottsförbundet har beslutat tilldela Ulf Evenås idrottens högsta utmärkelse, RF:s förtjänsttecken i guld. Det kommer att delas ut 30 maj i samband med Riksidrottsmötet 2015.
    Ulf Evenås får utmärkelsen för mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten. Svenska Aikidoförbundet gratulerar!

2015-01-11  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2015

Urban AldenklintStefan StenuddRoland HultbergSom alltid så här års offentliggör Stiftelsen Aikikai årets nya högre grader. Svenska Aikidoförbundet har därför glädjen att gratulera följande svenska aikidoutövare:
    Roland Hultberg, Stefan Stenudd, samt Urban Aldenklint har alla erhållit 7:e Dan.
    Nizam Taleb, Jan Bratt, Pia Moberg, samt Mats Alexandersson har erhållit 6:e Dan.
    Eleonore Bjerlemo, Johan Lindgren, Ulf Hjerppe, Tommy Eliasson, samt Rabbe Anklew har erhållit 5:e Dan.
    Därtill vill vi också gratulera sverigebekante Mouliko Halén, verksam i Norge, som också erhållit 7:e Dan.

2014
2014-10-08  Nu finns video från Svensk Aikidouppvisning 2014

Svensk Aikidouppvisning genomfördes lördag 31 maj 2014 under Sverigelägret i Göteborg. Vi har tidigare publicerat bilder men nu finns även en video Denna länk öppnas i nytt fönster som vi lagt upp på Svenska Aikidoförbundets YouTube-sida. Under fliken MEDIA finns en sida från uppvisningen med både bilder och länk till videon.

2014-09-09  Shihan Philip Burgess har erhållit 8 Dan

Shihan Philip Burgess är en flitig besökare i Sverige sedan decennier. Då han nu i september gör sitt årliga besök i Göteborg så har han just blivit utnämnd till 8 Dan Ki-Aikido, dvs. inom Ki No Kenkyukai Association Internationale under Yoshigasaki Sensei.
    Sensei Burgess fick 1 Dan år 1970. Han har blivit graderad av Maruyama Sensei for sin Okuden (Ki-gradering) och av Tohei Sensei for sin 5 Dan (Aikido-gradering). Han har vid flera tillfällen varit i Japan och tränat för Tohei Sensei. Sensei Burgess är främste företrädare för British Ki Society och hans hemmaklubb i Storbritannien är Coventry Ki-Aikido Club.

2014-06-12  Nu finns bilder från Sverigelägret 2014

Sverigelägret 2014 genomfördes i Göteborg 29 maj–1 juni. Nu kan vi presentera över 250 bilder som togs av Per-Ola Olsson och Per Erik Stendahl. Dessa återfinns tillsammans med bilderna för Svensk Aikidouppvisning under den nya fliken MEDIA, som framgent kommer att samla webbplatsens alla filmer och bilder, samt liknande externa länkar.

2014-06-07  Nu finns bilder från Svensk Aikidouppvisning 2014

Svensk Aikidouppvisning genomfördes lördag 31 maj under Sverigelägret 2014 i Göteborg. Det kommer att publiceras såväl filmer som bilder från detta. Först ut är bilder som tagit av Per Erik Stendahl. Dessa återfinns under en ny flik MEDIA, som framgent kommer att samla webbplatsens alla filmer och bilder, samt externa länkar till liknande material.

2014-06-02  Sverigelägret 2014 lockade 255 deltagare

Sverigelägret 2014 i Göteborg 29 maj–1 juni var ett mycket välarrangerat och spännande läger med rekordmånga aikidoinstruktör (hela 42 st) som visade den bredd, kompetens och höga internationella standard som vi har i svensk aikido.
    Pubkvällen på Riai Aikido Dojo på fredagen bjöd på många aikidominnen som var underhållande och fyllda av unika minnen från bland annat Leif Sunje, Laila Fladberg, Zeth Moberg och Stefan Stenudd som roade oss alla. Lägrets officiella fest på lördagen på Sturehof höll hög klass, med god mat, underhållning och dans.
    Svensk Aikidouppvisning hölls på lördagen kl. 16.30 och höll publiken trollbunden med aikidokas som var mycket duktiga.
    Ett stort tack till arrangerande klubbar - Aikido Dojo Gamlestaden och Aikidoföreningen Riai Aikido Dojo - till deltagande instruktörer och alla som kom och tränade, samt uppvisningstruppen under ledning av Stefan Jansson.
Klicka på bilden för att få en högupplöst bild i nytt fönster. Fotograf: Per-Ola Olsson

2014-03-22  Ulf Evenås fick utmärkelsen Årets traditionella utövare

Vid årets Kampsportsgala var Stefan Sauk prisutdelare när det var dags att dela ut utmärkelsen till Årets traditionella utövare.
    Juryns val hade fallit på Ulf Evenås, en av svensk aikidos stora pionjärer, som på plats fick ta emot utmärkelsen.
    "Det är en stor ära att motta ett sånt här pris och man är ju känslomässigt berörd. Men jag tänker inte gråta", sa en påtagligt rörd Ulf.

2014-01-12  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2014

Mathias BäckJorma LylyDan BorgRonny IrekvistSom alltid så här års så publicerar Aikikai Hombu Dojo listan över nya höggraderade. Svenska Aikidoförbundet får därför gratulera följande svenska aikidokas:
    Ronny Irekvist, Dan Borg, samt Jorma Lyly har alla erhållit 6:e Dan.
    Mathias Bäck har erhållit 5:e Dan.

2013
2013-12-01  Aikidouppvisningen från ungdomslägret finns nu på YouTube

Under ungdomslägret 2-3 november 2013 genomfördes en nationell aikidouppvisning med de yngre från förbundets uppvisningstrupp förstärkt med andra yngre instruktörer.
    Deltog gjorde Ann-Sofie Björk, Michael Sederlin, Sanda Tcacencu, Sten Frödin (Iyasaka Aikidoklubb), Eva Hedman, Stefan Jansson, (Brandbergens Aikidoklubb), samt Ludvig Jönson (Vanadis Aikidoklubb).
    Uppvisningen filmades och ett 6 minuter långt redigerat videoklipp Denna länk öppnas i nytt fönster finns nu på Svenska Aikidoförbundets YouTube-kanal Denna länk öppnas i nytt fönster.

2013-11-03  Ungdomslägret blev en stor succé

Närmare 140 deltagare - ungdomar, ledare och instruktörer - hade anslutit sig till förbundets första nationella ungdomsläger. Ett tjugotal klubbar var representerade - det blev ordentligt över förväntan. Det rapporteras att deltagarna hade riktigt kul - en succé kort sagt och det borgar för en möjlig fortsättning.
    På lördagen var det uppvisning som var utmärkt - ung, dynamisk och med komiskt inslag - och uppskattad av publiken, rapporterar ordföranden Leif Sunje, som var på plats. Han framförde också förbundets uppskattning till organisatörerna - projektgruppen och ansvarige för uppvisningen.

Ungdomsåret 2013

2013-10-27  World Combat Games 2013 är avslutat

World Combat Games 2013World Combat Games 2013, som hölls i S:t Petersburg 18-26 oktober, är nu framgångsrikt avslutat. Vid aikidouppvisningarna deltog Anna Wilder Hjerppe, Ulf Hjerppe och Sten Frödin från den nationella uppvisningstruppen. Mindre delar av uppvisningarna finns på YouTube Denna länk öppnas i nytt fönster - länkar som startar vid aikidouppvisningarna är Dag 1 - måndag - 30 minuter Denna länk öppnas i nytt fönster och Dag 2 - tisdag - 1 timme Denna länk öppnas i nytt fönster.

2013-10-25  Master Class under World Combat Games med Ulf Evenås

Ulf Evenås - master class - foto: Viktor KazarinSverige är definitivt satt på Aikidokartan i och med att en heldag ägnades åt ett Master Class Seminarium under World Combat Games i S:t Petersburg.
    De fyra passen leddes vardera av Ulf Evenås Shihan, Christian Tissier Shihan, Miyamoto Tsuruzo Sensei och Waka Sensei Mitsuteru Ueshiba. Detta har givetvis gett internationell dignitet åt svensk aikido.
    Seminariet hölls på söndagen med 200 deltagare, varav 120 aikidokas från olika dojos i Ryssland. De övriga var de som hade uppvisningar måndag och tisdag.
    Foto: Viktor Kazarin.

2013-09-15  Nationella uppvisningstruppen vid World Combat Games

Nationella uppvisningstruppenNu finns det ett nytt videoklipp på Svenska Aikidoförbundets YouTube-kanal Denna länk öppnas i nytt fönster, som visar vår nationella uppvisningstrupp i aktion. Videon finns på  denna länk Denna länk öppnas i nytt fönster.
    Truppen håller som bäst på att förbereda sig inför World Combat Games 2013 i St Petersburg, där de skall vara med och representera Sverige och visa upp aikido. För mer om aikido på World Combat Games 2013 rekommenderas följande länk på Internationella Aikido Federationens hemsida (länken inaktuell).

2013-07-12  Svensk Aikido 50 år - The Movie

Efter många timmar redigeringsarbete finns nu äntligen filmen från uppvisningen från jubileumslägret i Eriksdalshallen 2011. Den ligger på förbundets YouTube-kanal Denna länk öppnas i nytt fönster och är 70 minuter Denna länk öppnas i nytt fönster lång. Det finns också en kortare variant på 28 minuter Denna länk öppnas i nytt fönster.

2013-06-03  Sven Yngve Gyllsjö - en betraktelse

Sven Yngve Gyllsjö mottar här sjätte förtjänsttecken vid SB&K:s förbundsstämma 2007 (foto Jöran Fagerlund).Som tidigare meddelats har Sven Yngve Gyllsjö, mångårig ordförande för svensk aikido avlidit vid en ålder av 72 år. 
    Sven Yngve, som var född 1940, började utöva judo 1959 och därefter aikido - länge som ordförande i Sveriges äldsta aikidoföreningen Stockholm Aikikai.
    Sven Yngve gjorde ovärderliga insatser för svensk aikido under sitt rekordlånga ordförandeskap i Svenska Budoförbundets aikidosektion 1973-1990 samt 1993-94. Som ordförande var han också ledamot av Svenska Budoförbundets styrelse. Under 1980-talet var han ett tag Europeiska Aikidofederationens kassör.
    Under sin tid som ordförande för svensk aikido navigerade Sven Yngve med ett klokskap och lugn som tålmodigt och tryggt förde oss framåt, såväl när dynamiken på 70- och 80-talen mellan oss och våra japanska instruktörer så krävde, som på den internationella spelplanen.
    I kölvattnet av den tidigare riksinstruktören Ichimura:s hemfärd och påstötningar från den tyske riksinstruktören Asai, som avstyrdes av Sven Yngve och sektionsstyrelsen, var Aikikai Hombu dojo bekymrad över situationen i Sverige. 1988 deklarerade Hombu att inga japanska instruktörer skulle ha rätt att instruera och gradera på svensk mark innan en överenskommelse med den svenska organisationen hade nåtts. Denna bojkott kunde ha blivit förödande för svensk aikido, men i samband med Internationella Aikidofederationens kongress i Japan sommaren samma år mötte Sven Yngve och Stefan Stenudd som representanter för Svenska Budoförbundets aikidosektion Moriteru Ueshiba på Hombu dojo. Överenskommelsen som nåddes blev generös. Sverige skulle tills vidare ha rätten att inbjuda alla de japanska instruktörer man av tradition haft ett samarbete med. Denna modell innebar en avvikelse från den dittills vedertagna och Sverige samt även Finland blev därmed ett testområde. Denna överenskommelse är en bidragande orsak till och grundbult för den mångfald och omfattande rikedom vi idag har inom svensk aikido. Sven Yngve var starkt bidragande till detta.
    Under senare delen av sitt liv försämrades Sven Yngves syn gradvis. Trots detta och en allt bräckligare hälsa engagerade han sig oförtrutet och tjänstvilligt i aikidon. Förutom att vara behjälplig med sitt kunnande deltog han med sitt goda humör på evenemang och förbundsstämmorna. Vid stämman 2007 mottog han Svenska Budo & Kampsportsförbundets högsta förtjänsttecken.
    Även långt efter sina mandatperioder spelade Sven Yngve en naturlig roll som ett samvete och påminnelse om kontinuiteten och beständigheten blott genom det enkla faktum att det var han som med självklarhet och Svenska Aikidoförbundets tacksamhet förvaltade ordförandeklubban mellan stämmorna.
Svenska Aikidoförbundet, gm Leif Sunje, ordförande   Sven Yngve är djupt saknad.

"Dear Members of Swedish Aikido Federation,
    I am very sorry to hear about the loss of Mr. Sven Yngve Gyllsjö. I remember his dedication for Aikido in Sweden. Please accept my deepest and most heartfelt condolences.
    I believe that all the members who are left behind will work together to support the Swedish Aikido Federation in the future.
    Aikido Doshu  Moriteru Ueshiba"
2013-04-06  Årets stora satsning - ungdomsläger i höst!

Ungdomsåret 2013Med anledning av Svenska Aikidoförbundets satsning på ungdomar under 2013, kommer ett nationellt ungdomsläger anordnas under hösten 2013. De unga medlemmarna i våra klubbar är de som ska föra aikido vidare in i framtiden. De är klubbarnas ambassadörer och måste uppmuntras på alla sätt. Vid ett nationellt läger ges våra unga tränande en möjlighet att träffa andra aikidokas från hela landet och ha skoj tillsammans på mattan.
    Ungdomslägret kommer att förläggas till stockholmstrakten under första helgen i november, 2-3 november. Lägret är öppet för tränande i åldrarna 10-15 år.
    Mer info kommer här på webbplatsen under arbetets gång, men planera redan nu in lägret och sprid informationen till era unga medlemmar. Under lägret blir det träning av olika stilar och dessutom ett besök av uppvisningstruppen som ska visa och inspirera alla att fortsätta ha roligt och träna aikido.

2013-01-15  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2013

Jan NeveliusSom alltid så här års så publicerar Aikikai Hombu Dojo listan över de nya höggraderade. Svenska Aikidoförbundet får därför gratulera följande svenska aikidokas:
    Klas Nyberg, Daniel Jansson, Lennart Inedahl, Sven Ledin, Stefan Jansson och Tor Kihlberg har alla erhållit 5:e Dan.
    Jan Nevelius (bilden) har utnämnts till Shihan.

2013-01-01  Ungdomsåret 2013

Ungdomsåret 2013Ett stort antal unga tränande är en nödvändig faktor för att aikido ska utvecklas och spridas till fler. Unga tränande är klubbarnas ambassadörer - de för ut vetskap om vad aikido är och hur roligt det är att träna aikido till andra i sin egen ålder. Detta är viktigt då ungdomen utgör svensk aikidos framtid.
    I år förstärks den pågående fleråriga ungdomssatsningen genom att som årets tema välja Ungdomsåret 2013. Vi fortsätter således på den inslagna vägen att utropa varje år till ett temaår.
    Det finns ingen färdig plan för vad som ska hända under året, men det finns en hel del idéer. En av dessa är att arrangera ett nationellt ungdomsläger med tillhörande uppvisning. Alla idéer är dock välkomna för att göra detta år till ett verkligt ungdomsår.

2012
2012-12-07  Nu har vi skapat en verktygslåda

Svenska Aikidoförbundets verktygslådaFör att på ett ställe försöka samla praktisk information för klubbarnas arbete har vi nu skapat en verktygslåda som återfinns på sidan VERKTYG. Tanken är att här ska man finna det mesta som klubbarna behöver av praktiska tips samt länkar till andra sidor som innehåller fördjupande och aktuell information.
    Det fattas ännu mycket information men sidan kommer att fyllas på framöver - gärna efter tips och önskemål från klubbarna. Skriv då till .

2012-11-01  Svensk Ki-Aikido jubilerar 30 år

Yoshigasaki SenseiDet var 1982 som Kenjiro Yosigasaki Sensei besökte Sverige och introducerade Ki-Aikido eller Shin Shin Toitsu Aikido som är det långa namnet. Så år 2012 är det 30-årsjubileum för de svenska klubbar som tillhör Ki No Kenkyukai Association Internationale, som bildades 2002 och som är den organisation som Yoshigasaki Sensei numera är Doshu för. Att Yoshigasaki Sensei under dessa 30 år besökt Sverige årligen 3-4 gånger gör honom till en av aikidons mesta utländska besökare.
    Förutom jubileumsläger i Sollentuna 26–28 oktober firades jubileet med jubileumsmiddag i Enköping 28 oktober. Svenska Aikidoförbundet representerades av Leif Sunje som framförde förbundets lyckönskningar och hälsningar till såväl Ki-klubbarna som Yoshigasaki Sensei.
    Det blev i samband med detta invigning av den dojo som Jan Eriksson byggt utanför Enköping. Jan är högst graderad inom Ki-Aikido i Sverige och han hade till stor del med egna händer byggt denna dojo. Dojon invigdes av Yoshigasaki Sensei på stämningsfullt och traditionellt japanskt vis. Invigningen avslutades med uppvisning av barngruppen.

2012-09-13  International Aikido Federation Congress 2012

I år är det kongress inom International Aikido Federation (IAF). Den hålls vart fjärde år och kongressen äger rum i Olympic Memorial Youth Centre i Yoyogi, Tokyo, under tiden 17-24 september – inklusive aikidoseminarier och träning.
International Aikido Federation    Doshu Moriteru Ueshiba är IAF:s president. Men det finns också en IAF Directing Committee där Stefan Stenudd är vice ordförande och Jöran Fagerlund är ledamot. Webmaster är Kai Löfgren Shimasue. Det svenska inslaget i organisationens ledning är således betydande.
    Svenska Aikidoförbundet sänder tre delegater – Leif Sunje och Moa Lindell från förbundsstyrelsen samt Ulf Evenås från graderingskommittén. Kostnaderna för att sända delegater bekostas genom anslag från Riksidrottsförbundet, som har särskilda medel för internationell verksamhet.

2012-09-08  Stig Forsberg har fyllt 90 år

Stig ForsbergTidigare i somras fyllde Stig Forsberg 90 år (27 juli). Stig var svensk aikidos förste ordförande och var redan tidigare engagerad i jiu jitsu och judo och Svenska Judoförbundets födelse. Stig var under många år konsulent i Svenska Budoförbundet till sin pension 1987. Efter sin pension fortsatte Stig att vara engagerad och har bland annat varit en trogen deltagare vid Svenska Aikidoförbundets stämmor.
    År 2011 emottog han Svenska Budo & Kampsportsförbundet:s hederspris och samma år tillsåg Svenska Aikidoförbundet att han i samband med 50-årsjubileet tilldelades förbundets högsta (6:e) förtjänsttecken. Som tecken på uppskattning för hans långa gärning för aikido i Sverige har förbundet nu också tilldelat honom 1:a dan Aikikai.

2012-08-27  Läs om 4R-metoden på vår nya flik JÄMSTÄLLDHET

4R-metodenMed anledning av jämställdhetsåret 2012 har vi skapat en ny flik JÄMSTÄLLDHET på vår webbplats. Det är meningen att här ska hamna sådant som är till nytta för klubbarna i deras jämställdhetsarbete.
    Förbundsstyrelsen har studerat den s.k. 4R-metoden som vi menar är ett utmärkt instrument för klubbarna. Man vänder sig till SISU som har tagit fram ett arbetsmaterial som även finns som PDF-fil Denna länk öppnas i nytt fönster.

2012-08-17  Hans Gauffin, 6 dan aikikai, har stilla insomnat

Hans GauffinFrån Hikari Aikidoklubb har vi fått följande sorgliga meddelande:
    "Det är med djup sorg och saknad som vi vill meddela att vår älskade sensei, grundare och trogne vän Hans Gauffin lämnat oss. Han somnade stilla in i går kväll fredagen 17 augusti kl 21.05 i närvaro av släkt och vänner.
    Hasse var alltid positiv och tog emot alla med öppna armar. Med sin värme och trygga framtoning har han guidat oss och många av Sveriges aikidoutövare genom åren. Ingen som mött honom kunde undgå hans spjuveraktiga humor och lekfulla sätt som han alltid bjöd generöst på.
    Hasse har betytt allt för vår klubb Hikari Aikidoklubb som han byggt upp och varit verksam i ända till slutet. Hans totala lojalitet, strävsamhet och uthållighet har många gånger varit en förutsättning för klubben. För allt han har gjort för oss och svensk aikido är vi honom evigt tacksamma.
    Tidigare i år fyllde Hasse 75 år och vi tvingades skjuta på firandet p.g.a. hans hälsotillstånd. När det stod klart att han inte hade så långt kvar önskade Hasse att vi skulle hålla ett hyllningsläger i stället. Förhoppningen var naturligtvis att han skulle kunna närvara på ett eller annat sätt. Vi önskar nu att detta blir ett fint minnesläger där vi alla med anknytning till honom kan samlas och hedra honom.
    Lägret hålls lördagen den 1 september kl 12.00–16.00 i Vällingby Sim- och Idrottshall, Budosalen. Varmt välkomna!"

2012-06-17  Totalt 25 ungdomar har fått ungdomsbidraget

Förbundsstyrelsen har nu delat ut samtliga 25 ungdomsbidrag om vardera 1.000 kr. Många ansökningar har kommit in och det är roligt att se att det finns så mycket hängivna ungdomar ute i landet som tränar flitigt och intensivt och brinner för aikidon. Hela bidragslistan finns publicerad på sidan UNGDOMSBIDRAG.

2012-03-15  Svensk aikidos nestor har fyllt 70 år

Jan HermanssonDen sjätte februari 1961 hölls det första aikidopasset i Sverige och med på mattan var Jan Hermansson. 51 år senare tränar han fortfarande aikido och 15 mars 2012 fyllde han 70 år.
    När Hombu Dojo 2002 för första gången delade ut titeln shihan till icke japanska aikidoutövare var Jan Hermansson en av de sju som förärades titeln. 2007 fick han som första svensk 7:e dan.
    I och med att han var med från början har Jan Hermansson kommit att förkroppsliga svensk aikido även om han var borta från Sverige under många år. 1965 åkte han, 23 år gammal, till Japan för att under tre månader ägna sig åt budoträning. De tre månaderna blev till 14 år och under sin tid i Japan tränade han för alla de stora aikidolegenderna.
    Vi är många i aikidosverige som har en relation till Janne; allt från att ha tränat för honom i många år till att bara ha sett honom under något enstaka pass på ett sverigeläger. Men alla kan nog enas om en sak – Janne och hans aikido lämnar ingen oberörd.
    Trots att han besväras av en försliten och opererad höft ser man fortfarande Janne Hermansson på mattan, både som tränande och instruktör. Vilket vi hoppas ska förbli så i många år till.
    Svenska Aikidoförbundet framför sina varmaste gratulationer.

 2012-02-27  Massor av bilder och filmlänkar från jubileumslägret 2011

Svensk Aikido 50 årFrån jubileumslägret Svensk Aikido 50 år finns nu över 400 bilder upplagda och dessa finns på sidan LÄGERBILDER. Likaså finns länkar till många filmer som finns på YouTube – dessa finns på sidan LÄGERFILMER. Räkna med att mer kommer framöver (bland annat de officiella filmerna).

2012-02-23  Jämställdhet blir årets tema i förbundet

Jämställdhet 2012Under 2012 vill förbundet fokusera extra på jämställdhet och i syfte att hjälpa klubbarna i sitt jämställdhetsarbete ska förbundsstyrelsen genomföra ett antal aktiviteter. Detta är mer beskrivet i förbundets Verksamhetsplan 2012 Denna länk öppnas i nytt fönster som finns på sidan DOKUMENT. Förbundsstyrelsen kommer att tillsätta en projektgrupp för detta arbete.

2012-01-31  Olle Dehlén har fyllt 90 år

Olle DehlénSvenska Aikidoförbundet gratulerade när Olle Dehlén fyllde 90 år den siste januari. Så här framförde vår förbundsordförande sina hälsningar:
    Det är en stor glädje att uppvakta dig Olle som har funnits med så länge i svenskt aikidoliv och bidragit - inte bara med att dokumentera träning och händelser som exempelvis Doshus besök på 70-talet, utan också i det administrativa arbetet som bland annat svensk aikidos förste kassör. För mig personligen är du ett föredöme och en inspirationskälla för oss yngre då du med eftertryck visat att det går alldeles utmärkt att träna hela vägen upp i hög ålder. Det ger oss hopp och tillförsikt. Stort tack och allra hjärtligaste gratulationer på din 90-års dag!

2012-01-11  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2012

Som alltid så här års så publicerar Aikikai Hombu Dojo listan över de nya höggraderade. Svenska Aikidoförbundet får därför gratulera följande svenska aikidokas:
    6:e Dan. Fredrik Olin, Kenneth Knutsson, Knut Högvall, Leif Kinnersjö, Tomas Olsson, samt Zeth Moberg.
    5:e Dan. Bertil Andersson, Birgitta Wiggh, Fredrik Snell, Günter Annby, Hampus Hultman, Leif Palaschinski, Magnus Hartman, Sven Lundqvist, Sven-Olof Dehlen, samt Stefan Derolf.

2011
2011-09-19  Många förtjänsttecken delades ut på jubileumsfesten 10 september

Svenska Budo & Kampsportsförbundet har förtjänsttecken för förtjänstfulla insatser inom förbund, underförbund, distrikt och klubbar. Ett flertal aikidokas fick ta emot sådana förtjänsttecken ur förbundsordförande Leif Sunjes hand under jubileumsmiddagen på Clustret i Stockholm 2011-09-10.
    Jan Nevelius, Lars-Göran Andersson, Urban Aldenklint, Cecilia Ralfe-Stelander och Stig Forsberg fick SB&K:s förtjänsttecken nr 6 (guld med guldring och grön botten).
    Ulf Linde, Per-Åke Wilhelmsson och Jan Eriksson fick SB&K:s förtjänsttecken nr 5 (guld med guldring och röd botten).
    Ulrika Ahlvin (f.d. Bosaeus) fick SB&K:s förtjänsttecken nr 4 (guld med guldring och svart botten).

2011-07-30  Henry May, Nidan Aikido, har stilla somnat in

Henry May Henry May började träna Ju-Jutsu i Holland 1935. Tränade under kriget motståndsmän i självförsvar. Detta gjorde att han fängslades och sattes först i fängelse och sedan i tre olika koncentrationsläger. Vid befrielsen 1945 valde han att åka till Sverige i stället för Holland där mycket var ödelagt.
    När han kom till Sverige vägde han 37 kilo och hade lungtuberkulos. Han hamnade först på Lidingö sedan på sanatorium i Lindesberg. En lunga gick inte att rädda. Han bodde först i Falun men på 60-talet kom han till Västerås. Där blev han en av drivkrafterna vid bildandet av Västerås Judoklubb. I mitten av sjuttiotalet började han åka till Uppsala för att träna för Ichimura-Sensei. Startade Västerås Aikidoklubb vid samma tid och erhöll Shodan i slutet av 70-talet. Han var huvudinstruktör tills han återvände till Holland i mitten av 80-talet.
    När hans livskamrat Joopie dog 2006 valde han att flytta tillbaka till Sverige och sin dotter Lena i Hedemora.
    Vid en trevlig ceremoni i samband med Igarashi-Senseis besök på Iyasaka 2008 mottog Henry Nidan-diplomet direkt ur Igarashi-Senseis hand. Vid samma tid införskaffade han en katana som var fästad på väggen under hans diplom. Och demonstrerade Aikido för hemtjänstens personal. Hans berömda humor var med honom in i det sista. "Mig fattas inga bekymmer", skämtade han.
    En stark personlighet och kämpe har stilla somnat in. Han blev 95 år.
    Tack Henry för Ditt bidrag till Aikidon.

2011-06-11  Instruktörer för jubileumslägret klart

Förbundsstyrelsen har nu fastställt vilka instruktörer som ska medverka under jubileumslägret. Läs om detta och allt annat som gäller jubileumslägret på webbplatsen www.aikido50.se. Informationen finns också som PDF-dokumentet Svensk Aikido 50 år - det börjar närma sig.

Källa: Västergötlands museum, Bild: Interiör lanthandel 1938, Fotograf: Anders Karlsson2011-06-09  Internetbutiken öppen för för Svensk Aikido 50 år

Svensk Aikido 50 år manifesteras 9-11 september 2011 med jubileumsläger i Eriksdalshallen i Stockholm. Biljetter till lägret och lördagens fest kan nu beställas i vår internetbutik. Kläder med den officiella jubileumsloggan kan också beställas. Internetbutiken och all detaljerad information finns på www.aikido50.se.

2011-05-19  Koichi Tohei Sensei har gått bort 91 år gammal

Grundaren av Ki-Aikido - Koichi Tohei Sensei - har hastigt gått bort 19 maj efter en kortare tids sjukdom. Han blev 91 år gammal.
Koichi Tohei Sensei    Tohei Sensei var en gång i tiden chefsinstruktör vid Hombu Dojo och 1969 var han den förste att erhålla 10:e Dan av O'Sensei.
    Tohei Sensei tog fram Ki-principer som han - enligt senare intervjuer - skapat efter inspiration av hur O'Sensei som individ levde och utövade aikido. Tohei Sensei började tillämpa dessa principer vid sina pass i Hombu Dojo. Han fick dock blandat gehör av andra seniora instruktörer och 1971 bildade han därför Ki No Kenkyukai för att lära ut Shin Shin Toitsu Aikido - även kallad Ki-Aikido - utanför Aikikai. Han kvarstod dock som chefsinstruktör fram till 1974 då han lämnade Aikikai för att uteslutande ägna sig åt sin nya organisation.
    I ett brev till alla aikidoklubbar i maj 1974 förklarar Tohei Sensei varför han lämnat Aikikai och skapat en ny organisation och en splittring i aikidovärlden var ett faktum. Detta var en stor händelse på sin tid som chockade aikidokas över hela världen eftersom många ansåg Tohei Sensei som den främste aikidoinstruktören efter O'Senseis död. Det resulterade också i att ett antal klubbar lämnade Aikikai och övergick till Ki No Kenkyukai - eller Ki-Society som organisationen också kallades.
    Fram till 2002, så länge som Tohei Sensei personligen var aktiv ledare inom Ki No Kenkyukai, tillhörde de svenska klubbarna inom Ki-Aikido denna japanska organisation. Idag tillhör de svenska klubbarna Ki No Kenkyukai Association Internationale, som bildats av Yoshigasaki Sensei - en av Tohei Senseis främsta instruktörer.

2011-03-03  Sverige runt med Jin, Gi, Rei, Chi och Shin

Under våren kommer 5 st aikidomaskotar, Jin, Gi, Rei, Chi, Shin, att vandra runt bland klubbarna i Sverige. En av dessa kommer på besök till din klubb! Läs mer på www.aikido50.se.

Svensk Aikido 50 år2011-02-17  Svensk Aikido 50 år – jubileumslogga finns nu att ladda ner

Svenska Aikidoförbundet har tagit fram en jubileumslogga som medlemsklubbar gärna får använda i marknadsföring av aikido under 2011 – på affischer och på klubbens webbplats (gärna med länk). Besök också webbplatsen www.aikido50.se – där finns all jubileumsinformation.

2011-01-28  Första svensk har fått 5:e Dan inom Ki-Aikido

Jan Eriksson har som förste svensk erhållit graden 5:e Dan inom Ki No Kenkyukai Association Internationale - den organisation som organiserar Ki-Aikido i Sverige. Jan Eriksson fick mottaga diplomet högtidligen direkt från Kenjiro Yoshigasaki Sensei under ett träningsläger i Sala den 28 januari 2011.

2011-01-12  Sju svenskar har fått högre grader inom Aikikai

Thomas von Gegerfelt och Peter Dho Spangfort har båda erhållit 6:e Dan Aikikai vid Kagamibiraki.
    Björn Bengtsson
, Henrik Engelkes, Jimmy Larsson, Leif Sunje och Jesper Svedberg har alla erhållit 5:e Dan.
    Vi gratulerar samtliga. Den fullständiga listan finns på Aikikai Foundations webbplats.

2010
2010-04-07  Svenskt deltagande i Combat Games 2010

The mascot “Dong Dong” of Sportaccord Combat Games 2010 BeijingFyra svenskar – Anna Wilder Hjerppe, Ulf Hjerppe, Jacob Blomqvist, samt Patrick Livbom – ingår i den trupp från 20 länder som har Aikidouppvisning vid Sportaccord Combat Games 2010 som äger rum 28 augusti – 4 september i Beijing.
    Totalt 13 budo- och kampsporter finns på plats med varsin trupp på 80 deltagare. Aikidotruppen, som tagits ut av International Aikido Federation (IAF), har uppvisning endast men i övrigt så blir det mästerskapstävlan. Combat Games återkommer var fjärde år och hålls i olympisk anda.

Urban Aldenklint tar emot priset av Karin Mattsson Weijber.2010-03-20  Urban Aldenklint blev årets ledare

Urban Aldenklint fick ta emot priset som årets ledare under Kampsportsgalan. Priset utdelades av Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

2010-01-20  Två nya Shihan inom Aikikai

Urban AldenklintStefan StenuddSvensk Aikido har fått två nya shihan, Stefan Stenudd och Urban Aldenklint. De utsågs av Aikikai Hombu Dojo i samband med den årliga Kagami-biraki ceremonin den 10 januari 2010 i Japan. Det är med stor återhållsamhet som titeln föräras västerlänningar så detta är mycket stort och viktigt för svensk aikido. Shihantitelns ingående skrivtecknen pekar på expertis och på att vara ett föredöme. Tidigare i Sverige är det bara Jan Hermansson och Ulf Evenås som har fått titeln.

2009
2009-10-11  Svenska Aikidoförbundet bildat

På Stormötet i Stockholm 10-11 oktober bildades Svenska Aikidoförbundet. Aikidosektionen kommer att gå helt i graven i mars då vi avhåller det allra sista ordinarie årsmötet. Samtidigt kommer också det nybildade Svenska Aikidoförbundet att avhålla sin första årliga Förbundsstämma. Vi fick också en ommöblering i styrelsen som nu är utökad till nio personer. Leif Sunje har blivit ny ordförande och hela den nya styrelsen finns redovisad under FUNKTIONÄRER.

 
Svenska
Aikidoförbundet
Ölandsgatan 42
116 63 Stockholm
Tel: 08-714 88 70
E-post:


Ansvarig utgivare:
Per-Åke Wilhelmsson
Svenska Budo & Kampsportsförbundet